Фото: НАБУ

Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива: зловмисники розікрали 100 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру п’ятьом особам. Вони причетні до заволодіння 100 мільйонами гривень при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні.

Про це йдеться в повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зазначається, що у грудні 2020 року між ВП "Атомпроектінжиніринг", яке входить у структуру "Енергоатому", та приватною компанією в обхід відкритих торгів було укладено договір на завершення будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

"Додатковими угодами ціну договору підозрювані збільшили втричі — з 421 мільйона гривень до 1,497 мільярда гривень, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП "НАЕК "Енергоатом" набагато дорожче. У результаті цих дій ДП НАЕК "Енергоатом" переплатило майже 100 мільйонів гривень", — пояснили в САП.

Підозрювані учасники схеми:

  • генеральний директор відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом";
  • начальник кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом";
  • керівник приватної компанії, його заступник та працівник юридичного відділу компанії.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Їх дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах).

На будівництві сховища ядерного палива розікрали 100 мільйонів

Інфографіка: НАБУ/САП

Нагадаємо, 25 жовтня колишньому першому заступнику начальника Генерального штабу ЗСУ Ігорю Колеснику, екс-нардепу Максиму Микитасю та ще чотирьом особам повідомили про підозру у заволодінні понад 300 мільйонів гривень коштів Міністерства оборони України.

Відомо, що у 2018 році між Міністерством оборони України та підконтрольними народному депутату компаніями було укладено договори на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет і боєприпасів Збройних сил України. Сума договорів становила орієнтовно три мільярди гривень. Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.10.2023 18:59