Будьте пильними: не привезіть з відпустки гепатит! - попереджають в ВООЗ

28 ЛИПНЯ 2019 17:19

В Всесвітній день боротьби з гепатитом експерти Європейського бюро ВООЗ нагадують про підвищену вірогідність заразитися ним в період літніх відпусток, особливо якщо ви відпочиваєте за кордоном. Вони пояснюють, як захистити себе від цієї інфекції, повідомляє UN.

Найменш небезпечний з трьох видів гепатиту - це гепатит А і захиститися від нього можна за допомогою дотримання простих правил гігієни.

У новому місці, по-перше, переконайтеся, що вода придатна для пиття. Якщо ж ні, то користуйтеся кип'яченою або водою з пляшок - не тільки для пиття, але і для чищення зубів.

Не забувайте, що і лід в вашому напої може бути зроблений із зараженої води. Виявляється, вірус гепатиту А може потрапити на руки, а потім і в організм, коли, наприклад, ви чіпаєте фрукти і овочі на ринку, тому фахівці рекомендують очищати їх від шкірки і мити. Не їжте сирі або непрожареної рибу і м'ясо, частіше мийте руки з милом.

Гепатит В передається при контакті з кров'ю або іншими рідинами організму інфікованої людини. Чи не підозрюючи про небезпеку, ви можете заразитися, роблячи манікюр, педикюр, пірсинг чи татуювання - там, де не дотримуються санітарно-гігієнічні стандарти. Ще один можливий спосіб передачі вірусу - небезпечний секс. Це ж стосується і гепатиту С, але найбільш висока ймовірність заразитися пов'язана з переливанням крові і стоматологічними процедурами.

Гепатити В і С називають «тихими» захворюваннями, тому що в багатьох випадках вони не супроводжуються якими-небудь симптомами. При цьому вони можуть привести до серйозного ураження печінки і навіть раку. Тому, якщо ви підозрюєте, що могли заразитися, краще скоріше здати аналіз на гепатит.

Але найнадійніший захист від гепатитів А і В - це вакцинація. Для першого типу потрібні дві дози вакцини, а для другого - три. В обох випадках гарантія - 20 років.

У ВООЗ заснували 28 липня як Всесвітній день боротьби з гепатитом для того, щоб привернути увагу до того, яку небезпеку становить це інфекційне захворювання і як з ним боротися.

Суспільство, 28.07.2019 17:19