Фото: Укрінформ

Через Болгарію і Румунію: Україна розглядає новий маршрут для "зернової угоди"

Після того, як Росія заявила про вихід із "зернової угоди", в Україні продумують новий маршрут, щоб експортувати продовольство. Наразі розглядають територіальні води Румунії та Болгарії.

Про це сказав посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі національного телемарафону. Таким чином можна буде уникнути ризиків, якими погрожує Росія і які впливають на шипінгові компанії та страхування.

"З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який вже був погоджений, а через територіальні води Румунії і Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики", — сказав Василь Боднар.

Проте, навіть за умови нового маршруту, Україні потрібна підтримка світу. По-перше, для того, щоб такий сценарій був реалізований, а по-друге, щоб цією підтримкою тиснути на Росію і не дозволяти їй потенційні атаки. 

Вихід Росії із "зернової угоди": що відомо

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у "зерновій угоді". Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". У межах цієї угоди відбувалася перевірка кораблів, що прямують до та з українських портів.

16 липня 2023 року з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Вже 17 липня Росія заявила, що виходить із "зернової угоди", "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й більше не є членом Спільного координаційного центру в Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський відреагував на такі заяви Росії, що Україна не боїться погроз, своїми діями РФ розриває угоду з ООН та Туреччиною. До того ж очільник держави зауважив, що дія "зернового коридору" може бути продовжена без Росії — він наказав МЗС підготувати відповідні звернення до ООН та Туреччини щодо продовження дії угоди.

Нагадаємо, напередодні російська армія обстріляла Миколаївську та Одеську області. В Офісі президента вважають, що таким чином ворог показав небезпеку продовження "зернової угоди". У Кремлі у вівторок, 18 липня, пригрозили "певними ризиками", якщо ініціативу продовжать без участі Росії.

Тим часом президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що для продовження експорту української продукції необхідно розблокувати Чорне море. Це потрібно для недопущення продовольчої кризи в найуразливіших країнах світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2023 09:39