Фото: ТСН

Чи можна передбачити землетрус в Україні: сейсмолог дав відповідь

На сьогодні не можливо передбачити дату і час землетрусу. Проте можна передбачити його ймовірність.

Про це розповів сейсмолог Олександр Кендзера, передає "РадіоТрек".

За його словами, поки що немає таких технологій, які могли б встановити точну дату, час і місце землетрусу.

"Передбачити можна ймовірність землетрусу і його величину – це ви бачите по усіх сейсмічних картах. Неможливо передбачити день і час, коли землетрус станеться. Енергія накопичується на певних тектонічних плитах. Розміри цих плит можна порахувати, а з ними і силу землетрусу. Але не момент його виникнення", — пояснив Кендзера.

За його словами, Україні може загрожувати ціла серія потужних підземних поштовхів, бо землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі до якого належить й наша країна.

"Просто землетруси відбулися на південно-західній окраїні цього пояса, а ми лежимо на північно-східній частині", — зазначив Кендзера.

Раніше сейсмологи прогнозували, що потужні землетруси можуть зачепити усю територію України. На південному заході Одеської області можливі найпотужніші поштовхи з інтенсивністю вісім балів за шкалою Ріхтера.

Додамо, за даними Інституту геофізики Національної академії наук України, в Україні також є ймовірність потужних землетрусів. Територія країни перебуває на поясі, на якому стався руйнівний землетрус у Туреччині. Вже підраховано, що нові будинки в Києві витримають землетрус у п’ять балів, Одесі — сім балів, Львові — шість балів.

Шкала Ріхтера для вимірювання сили підземних поштовхів градуює землетруси від 1 до 10 балів, де 1 — найслабший, а 10 — повністю руйнівний.  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.02.2023 17:11