Фото: lviv-redcross.at.ua

Експерти прогнозують потужні землетруси в Україні: яка область може постраждати найбільше

Потужні землетруси можуть зачепити усю територію України. На південному заході Одеської області можливі найпотужніші поштовхи з інтенсивністю вісім балів за шкалою Ріхтера.

Таку заяву зробив сейсмолог Національної академії наук Олександр Кендзера в ефірі телемарафону.

Експерт пояснив, що в Україні можливі землетруси, адже вона розташована у тому ж сейсмоактивному поясі, що й Туреччина. Цей сейсмоактивний пояс постійно генерує підземні поштовхи. Кендзера запевнив, що землетруси залежать від того, з якою швидкістю рухаються плити, що своєю чергою зумовлює накопичення енергії.

"Цей пояс утворився через те, що Євроазійська плита тисне на Арабську та Африканську плити. Очевидно, що рух цих плит зупинити неможливо, тому раніше чи пізніше там будуть землетруси", — сказав він.

Сейсмолог також згадав про зону Вранча, яка розташована в Румунії. Землетрус на цій сейсмоактивній плиті можуть відчуватися на всій території України. Місцеві сейсмоактивні зони зафіксовані біля Криму та на Закарпатті.

Нагадаємо, рятувальники, які прибули до Туреччини після землетрусів з різних країн, тимчасово припинили пошук людей під завалами. Так, міжнародні групи заявили про зіткнення між неназваними угрупованнями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.02.2023 10:22