Фото: Facebook Ярослава Юрчишина

У Раді назвали умови, за яких заблокують Telegram в Україні

В Україні можуть заблокувати месенджер Telegram, якщо підтвердиться витік інформації. Не виключено, що інформація з месенджера видається секретним службам Російської Федерації.

Про це повідомив голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Для блокування Telegram треба мати чітку аргументацію — рішення РНБО щодо санкцій, наприклад. А для цього має статись якась серйозна критична ситуація з витоком інформації. Дуже не хотілось би, щоб це сталось, тому нам треба зробити вибір", — сказав нардеп.

Він додав, що не виключено, що "якийсь контроль над Telegram з боку Росії є". За його словами, Україна не має гарантій, "що вся інформація окремих людей там під захистом і не видається секретним службам РФ".

"Чи ми маємо 100% гарантію, що це Дуров власник Telegram? За його словами, так. А він насправді мало що каже. До того ж немає інформації про те, що Дуров відмовився від російського паспорта. Він зараз є громадянином ОАЕ, але це не передбачає відмови від російського громадянства", — сказав Юрчишин.

Нардеп зауважив, що історії, коли месенджер блокує те, що не на користь Росії, демонструють, що комунікація у засновника компанії Павла Дурова з режимом Кремля, можливо, і залишилась. З приводу конкретних шляхів до санкцій проти Telegram, то потрібно пройти цілий шлях.

"Тобто фіксація проблем, фіксація того, що мережа не працює, фіксація викликів, які в нас стоять для національної безпеки, винесення це РНБО, рішення РНБО, указ президента, ведення дію указу президента. Чи ця карта залишається на столі? Так. Чи її можна задіяти? Так, якщо якийсь удар по нашій інформаційній безпеці буде дуже болючим", — додав Юрчишин.

Нагадаємо, що раніше Ярослав Юрчишин пропонував заборонити державним органам мати акаунт в TelegramНа його думку, поки не буде перевіреної інформації щодо активів месенджера, держоргани України не повинні мати там своїх акаунтів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.04.2024 10:45