Скріншот

Чому у ніч повномасштабного вторгнення не вдалося підірвати мости на Чонгар: пояснення військового

Вночі 24 лютого 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну військовій намагалися підірвати мости на Чонгар, щоб затримати ворога, але вибуху так і не сталося.

Про це розповів 48-річний Іван Сестриватовський в інтерв'ю "Українській правді".

"Я сподівався, що вони не ризикнуть піти на вторгнення. По-особливому укріплення на Чонгарі не готували. Але там усе було заміновано заздалегідь, ще з 2014 року. Усі мости — там був залізничний міст, і так само два мости з Чонгара — були заміновані. Перед повномасштабною війною ці мінування перевіряли. Я можу помилятися, але це було десь за тижні півтора-два", — зауважив Іван.

За його словами, він намагався підірвати мости, проте не вдалося. Є два варіанти подій — або висадилась диверсійна група, або дроти підриву пошкодили мінометним обстрілом. Він також стверджує, що перед повномасштабною війною ці мінування перевіряли. 

"Ніч з 23 на 24 лютого досі стоїть у мене перед очима. 23-го вже були якісь переміщення росіян на території півострова. Всі вже чекали, були на нервах. Ніхто і не спав, хіба приліг. Підняли нас близько 3 години ночі. Всіх розставили по позиціях... Обстрілювали наші позиції, позиції прикордонників. Це було близько 4:30 ночі. Наказ підривати мости мені мав віддати безпосередній командир позиції, а він мав отримати наказ вищого керівництва. Сапери розробили спеціальний план: були конверти, які в разі потреби відкривались, і у тих конвертах була інструкція з підключення вибухових пристроїв. Ми провели це підключення, і я залишився підривати", — пригадує військовий.

Він також зазначив, що зв’язку вже не було, радіостанції не працювали. Командир займався особовим складом, бігав по позиціях, щоб розставити кожного. Уже рвались міни, було дуже гучно — не докричишся ні до кого. Тому Сестриватовський діяв фактично вже сам і рішення про підрив приймав особисто. Коли пройшло хвилин, може, 10 після початку обстрілу, чоловік вирішив підривати мости.

"Я намагався здійснити підрив, але вибуху не сталось. Я мав би його побачити. Я стояв саме біля мостів, на першій лінії. Намагався перепідключити, перепровірити дроти: може, якась помилка сталася, неправильно щось підключили. Підключив заново, знову спробував. Рази три це зробив — вибуху не відбулося. Я не сапер, але тут варіанти два. Або була висаджена диверсійна група, або дроти підриву були пошкоджені мінометним обстрілом. І тоді вже діяв за наказом — треба було відходити на інші позиції. Було оговорено, якщо щось станеться, якщо я не встигну на евакуацію, то відходжу своїм авто. Так воно і відбулось, я не встиг виїхати з усіма", — розповів чоловік.

А вже приблизно о четвертій годині вечора того ж дня військовий разом із побратимами потрапили у полон до рашистів, з якого його визволили 26 квітня. На думку військового, якби мости й були підірвані, це не зупинило б наступ. Лише затримало б, але ненадовго – на годину-півтори. Росіяни просто могли кинути понтони, адже були готові до цієї війни.

Відомо, що події 24 лютого на Чонгарі розслідують у кримінальному провадженні. Як повідомили УП джерела, слідство розпочали у квітні 2022-го. Його веде Державне бюро розслідувань разом зі Службою безпеки України.

Нагадаємо, уранці 22 червня окупаційна "влада" заявила про удари по мостах на кордоні Криму та Херсонської області. Знищено дорожнє покриття кількох мостів, зокрема автомобільного у Чонгарі. За повідомленням окупантів, по мосту вдарили ракетами Storm Shadow. 

Після потужної бавовни окупанти почали розглядати варіанти відходу з анексованого Кримського півострова. Водночас представники окупаційної влади та військового командування вже вивезли свої сім'ї та активи з півострова.

Також ми писали, що Андрій Юсов заявляв, що такі інциденти, як пошкодження мостів біля Криму, будуть продовжуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2023 17:23