Фото: росЗМІ

Як Путін готував вторгнення в Україну: подробиці FT

Президент Росії Володимир Путін готував повномасштабне вторгнення в Україну потай від Кремля. Еліта була обурена таким рішенням диктатора.

Про це повідомляє видання Financial Times.

"Все вище керівництво Кремля дізналося про вторгнення лише тоді, коли побачило, як Путін оголосив про "спеціальну військову операцію" (війну – ред.) по телебаченню того ранку", — йдеться у повідомленні.

Джерела видання зазначають, що пізніше в Кремлі зібралися російські олігархи. Вони були обурені та здивовані рішенням Путіна. Один з олігархів запитав міністра закордонних справ Сергія Лаврова, як Путін міг спланувати таке масштабне вторгнення в такому вузькому колі, що більшість високопосадовців Кремля, економічного кабінету та її бізнес-еліти не вірили, що це взагалі можливо. 

"У нього є три радники — Іван Грозний, Петро Перший та Катерина Велика", — відповів Лавров.

Згідно з планом російського диктатора, окупанти повинні були захопити столицю України за кілька днів.

Наразі ж президент РФ шукає виправдання військових дій. Він каже, що у нього не було іншого вибору, окрім як продовжувати війну. 

Путін говорив близьким людям:

"Виявляється, ми були абсолютно не готові. В армії безлад. Наша промисловість у безладі. Але добре, що ми дізналися про це саме зараз, а не тоді, коли НАТО вторгнеться до нас", — додає колишній урядовець.

Люди, які знайомі з президентом РФ, зазначили, що з 24 лютого 2022 року він став більш ізольованим. 

Також повідомляється, що ізоляція Путіна поглибилася під час пандемії Covid-19. У той час був значною мірою відрізаний від порівняно ліберальних, прозахідно налаштованих довірених осіб, які раніше були з ним на зв'язку. Натомість провів перші кілька місяців у своїй резиденції на Валдаї з наближеним олігархом Юрієм Ковальчуком, який надихнув Путіна на роздуми про його історичну місію утвердження величі Росії, подібно до Петра Великого.

Крім того, коли Путін почав розробляти плани можливого вторгнення, його кум Віктор Медведчук наполягав на тому, що українці зустрінуть російські війська з обіймами.

Одна з частин плану Путіна передбачала залучення Віктора Януковича, який повинен був виступити з відеозверненням, яке надало б Медведчуку право керувати Україною "за підтримки" РФ.  Коли війна продовжувала розпалюватися, російський диктатор зрозумів масштаби прорахунків РФ. 

"Ми платимо величезну ціну, я розумію. Ми недооцінили, наскільки це може бути важко", — сказав Путін.

Нагадаємо, у п’ятницю, 24 лютого, минає рік повномасштабного вторгнення Росії на територію України. За цей час Кремль не зміг досягти своїх цілей, однак ЗСУ невпинно перемагають на полі бою. Головні 10 перемог України за цей рік опублікувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зауважимо, за даними голови української розвідки Кирила Буданова, Росія планує ракетний удар до річниці вторгнення в Україну. Однак він буде невеликим — такі росіяни здійснювали вже десятки разів. Буданов пояснив, що для росіян 23 та 24 лютого — дві сакральні дати. Водночас він запевняє, що обстріли, які готує РФ, Україна переживала уже понад 20 разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2023 17:15