Обшуки в Олександра Дубінського та його родичів. Джерело: ДБР

ДБР оприлюднило аудіозапис з інструктажем нардепа Дубінського свого родича щодо незаконного виїзду за кордон

Державне бюро розслідувань проводять обшуки за фактом незаконного переправлення громадянина за кордон, до якого може бути причетний народний депутат України Олександр Дубінський. Правоохоронці оприлюднили аудіозапис, на якому народний депутат інструктує родича своєї співмешканки, як оформити виїзд за кордон через підконтрольну йому громадську організацію.

На аудіо чути, як чоловік із голосом, схожим на голос народного депутата розказує, як можна оформити виїзд за кордон через його організацію "Медіаоборона".

На особистому сайті Дубінського є новини про діяльність організації, там вказано, що "Медиаоборону в соцсети Facebook создал народный депутат Александр Дубинский. Ее цель — информационный отпор агрессору и выявление российских оккупационных войск / ДРГ"

За даними ДБР, нардеп у змові з іншими особами організував незаконний виїзд за кордон брата своєї цивільної дружини. Родич народного обранця намагався виїхати з території України до Республіки Молдова на автомобілі через один з пунктів пропуску.

"Як підставу для перетину державного кордону він надав документи, внесені в систему "Шлях" — витяг з розпорядження Київської обласної військової адміністрації про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб ЗСУ та інших формувань. Цей дозвіл він отримав на замовлення Вишгородської районної військової адміністрації на підставі клопотання Громадської організації "МЕДІАОБОРОНА", — йдеться у повідомленні.

Водночас, як з'ясувалося, сам "родич" пізніше засвідчив, що не обізнаний з діяльністю цієї громадської організації. Також правоохоронці встановили, що насправді чоловік, за вказівкою народного депутата, повинен був прибути до Кишинева, де мав чекати подальших інструкцій щодо перегону особистого елітного авто народного обранця з автостоянки міжнародного аеропорту Кишинева до столиці Австрії Відня.

Справа Дубінського: що відомо

Нардепу Дубінському 9 серпня поточного року повідомили про підозру. Вона пов'язана з підробкою документів для виїзду за кордон у липні. Як повідомляли джерела TrueUA у правоохоронних органах, нардеп отримав дозвіл залишити Україну під приводом супроводження батька та самостійно покинув країну. Водночас батько Дубінського самостійно, без супроводження сина, виїхав за кордон на день раніше у червні, а у липні повернувся. Сам парламентарій повернувся до України лише наприкінці липня, а за час перебування за кордоном відвідав три країни.

Перед повідомленням про підозру у Дубінського та його помічника Володимира Колодюка проводилися обшуки, адже, за даними слідства, він допомагав нардепу оформити підробні документи, коли той перебував за кордоном. Крім цього, Дубінський кілька разів приходив на допити до ДБР, на одному з яких намагався ввести слідство в оману, відмовляючись давати відповіді по суті запитань щодо обставин свого перебування за кордоном та підробки документів.

Наступного дня після оголошення підозри, 10 серпня, Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Дубінському у вигляді особистого зобов'язання з носінням електронного браслета до 8 жовтня. Пізніше термін продовжили до 7 листопада. Сам нардеп і його адвокат намагалися відтягнути судовий процес, аргументуючи пленарними засіданнями, які тоді відбувалися у Верховній Раді.

Нагадаємо, в ДБР повідомили, що санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до семи років. Правоохоронці проводили сім одночасних обшуків за місцем проживання народного депутата, у приміщенні громадської організації, її керівника та засновників, а також в інших осіб, які брали участь в організації незаконного перетину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.11.2023 15:48