Фото: соцмережі

День Конституції України: історія свята та цікаві факти про цей день

В Україні 28 червня традиційно відзначають День Конституції, який є державним святом. Третій рік поспіль наша країна святкує його в умовах воєнного стану.

TrueUA розповідає про історію свята та ділиться цікавими фактами про цей день.

Історія Дня Конституції

Конституція ― це основний державний закон, який визначає шлях України як демократичної держави, гарантує права українців та закріплює їхні обов'язки. Україна здобула незалежність у 1991 році, підготовка Конституції розпочалася ще раніше — після проголошення Акту незалежності у липні 1990 року.

Ухвалення Конституції сталося лише у 1996 році. Якщо точніше — 28 червня о 09:20 ранку (після 24-годинного марафону майже безперервної роботи) на п’ятій сесії Верховної Ради України ІІ скликання. Конституцію народні депутати ухвалили 315 голосами "за" (при необхідному мінімумі у 300). 12 депутатів "утримались", а 36 були "проти". Ще 30 депутатів голосувати відмовилися. Вона набула чинності з дня її ухвалення.

конституція україни

Верховна Рада Української РСР під час прийняття конституції 1978 року. Фото: архів "Вечірнього Києва"

Від початку ухвалення документ змінювався кілька разів. Хоча й, згідно з ним, передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень.

Конституція України: цікаві факти про основний закон

  1. Процес підготовки Конституції України тривав шість років.
  2. При підготовці до другого читання в документ було внесено близько 6000 поправок. Три місяці комісія працювала над проектом без вихідних з 09:00 до 22:00.
  3. Засідання Верховної Ради щодо прийняття Конституції України тривало добу. 
  4. Першими словами тодішнього голови ВР Олександра Мороза після прийняття Конституції стали "Є Конституція!".
  5. Міжнародне співтовариство назвало Конституцію України однією з найдемократичніших у світі.
  6. 22 серпня 2011 року в Києві презентували першу мініатюрну Конституцію України. Мініатюра розміром 21х32 мм містить 160 сторінок, на яких вручну написано близько 9,5 тисячі букв.
  7. У 2019 році в інтернеті з'явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів.

Мініатюрна Конституція.

Мініатюрна Конституція. Джерело: вікіпедія

День Конституції України: вихідний чи робочий?

У 2024 році День Конституції припадає на п'ятницю. Проте в Україні під час війни скасовано святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю (КЗпП). Відповідно, через війну з РФ додаткового вихідного на День Конституції в українців не має.

Нагадаємо, 28 червня в народі відзначають день Кира, у світі — Міжнародний день пірсингу. Привітання з іменинами сьогодні приймають Василь, Григорій, Іван, Йосип, Павло, Сергій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 28.06.2024 05:22