Дітей, пов'язаних з ІДІЛ, утримують в секретних ізоляторах Сирії та Іраку

22 ТРАВНЯ 2019 12:07

У Сирії - 29 тисяч дітей і підлітків, які опинилися там в якості членів сімей бойовиків ІДІЛ або були завербовані до лав «Ісламської держави».

Багато з них містяться в таборах, в секретних ізоляторах або притулках для сиріт. Деяких дітей утримують разом з матерями, але багато з них перебувають в ув'язненні без родичів, повідомляє UN.

«Цих дітей відкинули двічі. Мало того, що вони стають ізгоями в своїх громадах - від них відмовилися і уряду. Вони стикаються з масою правових, побутових і політичних проблем, в тому числі що стосуються елементарних послуг або пов'язаних з поверненням на батьківщину», - наголошується в прес-релізі ЮНІСЕФ.

Тільки в одній Сирії, за оцінками ЮНІСЕФ, налічується близько 29 тисяч дітей-іноземців, так чи інакше пов'язаних з ІДІЛ. Більшість з них молодше 12 років. Приблизно 20 тисяч дітей - вихідці з Іраку, а близько дев'яти тисяч потрапили до Сирії з приблизно 60 країн світу. Передбачається, що ще близько тисячі дітей іноземних бійців зараз знаходяться в Іраку.

Визнаючи право держав на захист національних суверенних інтересів, ЮНІСЕФ закликає уряди виконувати свої зобов'язання щодо захисту прав дітей та підлітків у віці до 18 років.

Ці зобов'язання закріплені в Конвенції про права дитини. Це стосується і дітей, які в тій чи іншій мірі пов'язані з озброєними групами.

Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав держави не кидати в біді своїх неповнолітніх громадян, які опинилися в рядах ІДІЛ, або жили в Сирії та Іраку разом з батьками, які були членами ІДІЛ.

Світ, 22.05.2019 12:07