Дітей, які втратили батьків під час війни, обстежили в Макарові кваліфіковані лікарі "Охматдиту"

23 ЛЮТОГО 2024 17:38

26 кваліфікованих лікарів Охматдиту оглянули дітей в Макарові, що на Київщині. Понад 100 підопічних Благодійного фонду "Діти Героїв", чиї батьки загинули під час повномасштабної війни, пройшли повний чекап організму в межах проєкту "Скарбничка здоров'я". Ця ініціатива реалізується спільно з Національною дитячою спеціалізованою лікарнею МОЗ України "Охматдит", за підтримки Благодійного фонду "МХП-Громаді".

"Ми вже вдруге організовуємо до Макарова виїзд лікарів. У вересні 2023 року тут була рекордна кількість діток, яких оглянули столичні медики. 18 населених пунктів Макарівської громади були під окупацією 33 дні — з 27 лютого по 31 березня. Тут проходила лінія фронту. Ворог вбив понад двісті людей, зруйнував домівки та інфраструктуру. Й особливо незахищеними зараз залишилися діти, які втратили батьків й перебувають в складних фінансових умовах: не отримують державної допомоги, адже їхні батьки не були військовими", — каже Володимира Забела, менеджер компанії МХП та співорганізатор виїзду.

У чотирирічної Поліни батько загинув на другий тиждень повномасштабного вторгнення під час евакуації родини з небезпечної території. Тоді його життя обірвалося від ворожого снаряду. Загалом під опікою Фонду "Діти Героїв" перебуває майже 8000 дітей. Це діти, які втратили одного або обох батьків через повномасштабну війну з Росією. Благодійники надають комплексну підтримку: це й екстрена, медична, гуманітарна, освітня, психологічна допомога та соціалізація.

"Частина наших підопічних не лише втратили одного чи обох батьків, а й свої домівки. Їм довелось переїжджати та шукати прихисток в інших містах, шукати нових лікарів та пробувати починати нове життя. Стресові ситуації, пов'язані з втратою та війною, переживанням окупації, значно вплинули на фізичне здоров'я дітей. А профілактичний огляд дозволяє виявити можливі проблеми та зменшити ризик подальших ускладнень", — розповідає Юлія Петрученко, заступниця начальника відділу по роботі із сім’ями, які постраждали внаслідок військової агресії БФ "Діти Героїв".

Протягом 2023 року в межах медичної ініціативи "Скарбничка здоровʼя" лікарі спільно з благодійниками Фонду "МХП-Громаді" провели 13 виїзних консультацій у деокупованих, прифронтових та віддалених громадах у чотирьох областях країни, зробили повне обстеження організму 3000 дітей, з них — 115 скеровані на стаціонарне лікування.

"Окупація, переїзди через війну, перебування під обстрілами, повітряні тривоги, хронічний стрес — усе це впливає на здоров’я наших дітей тепер і матиме довготривалі наслідки для країни в цілому. Тож розуміючи це, Фонд "МХП-Громаді" придбав необхідне обладнання для медичної команди та підтримує виїзні обстеження кваліфікованих лікарів у деокуповані та прифронтові регіони", — каже Тетяна Волочай, директорка БФ "МХП-Громаді".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.02.2024 17:38