Для пасажирських літаків розробили дешеву систему знезараження води

04 КВІТНЯ 2019 11:11

Канадська компанія International Water Guard оголосила про розробку відносно дешевою системи знезараження води, яку можна буде використовувати на борту пасажирських літаків.

Як пише Flightglobal, домогтися здешевлення системи вдалося за допомогою ультрафіолетових світлодіодів.

В даний час на пасажирських літаках системи знезараження води практично не використовуються через їх високу вартість установки і обслуговування.

Питна вода подається пасажирам в пляшках. Вода для гарячих напоїв береться з баків і кип'ятиться; в сирому вигляді таку пити не рекомендується.

На сучасних літаках зазвичай використовуються ультрафіолетові системи знезараження води, виконані на основі спеціальних ультрафіолетових ламп.

На таких літаках використання ультрафіолетових систем знезараження, які потребують заміни ламп кожні три тисячі годин, вважається прийнятним. Річний наліт бізнес-джетів становить в середньому 500 годин проти 8 тисяч годин у лайнерів.

У новій системі знезараження води, розробленої International Water Guard, використовуються ультрафіолетові світлодіоди. Завдяки цьому вдалося знизити вартість системи в порівнянні з системою на ультрафіолетових лампах. При цьому продуктивність світлодіодного пристрою істотно менше, ніж у лампового.

До складу нової системи також входить електронний лічильник, що дозволяє оцінювати витрати питної води під час польоту. Завдяки йому авіакомпанії зможуть розраховувати, скільки саме води вони будуть заправляти для того чи іншого перельоту. В даний час баки з водою зазвичай заповнюються повністю.

Пристрій вже дозволили встановлювати на лайнери Boeing 737NG; першими його отримають літаки канадської авіакомпанії Air Transat. Найближчим часом систему планується сертифікувати для установки на лайнери Airbus A320.

Технології, 04.04.2019 11:11