Для того, щоб зупинити кір, потрібно навчати людей

25 КВІТНЯ 2019 12:28

Головна причина спалаху - низький рівень імунізації, який, як правило пояснюється небажанням батьків робити дітям щеплення. У Дитячому фонді ООН закликають розвіяти міфи про шкоду вакцинації і зупинити поширення кору.

У перші три місяці цього року в світі було зареєстровано 110 000 випадків зараження кором - це на 300 відсотків більше, ніж за той же період минулого року. Зростає і смертність від кору: у 2017 році від неї загинули 110 000 чоловік, що на 22 відсотки більше, ніж роком раніше. Причому більшість померлих становлять діти.

У Дитячому фонді ООН пояснюють таку тривожну ситуацію скороченням масштабів вакцинації.

Серед країн з високим рівнем доходу, США займають перше місце по числу дітей, які не отримали щеплення в період між 2010 та 2017 років роками. Це два з половиною мільйонів дітей.

У Франції та Великобританії за ті ж сім років щеплення не отримали, відповідно, 600 000 і 500 000 дітей. У світовому масштабі ця цифра становить 169 мільйонів. За оцінками, ймовірність зараження серед нещеплених дітей, які опинилися в ситуації контакту з вірусом, становить 9 з 10-ти.

Експерти відзначають, що кір поширюється у всіх регіонах світу - про спалах захворювання повідомляють з Грузії, Демократичної Республіки Конго, Казахстану, Киргизстану, Мадагаскару, М'янми, Судану, Таїланду, Філіппін, України та Ефіопії.

В останні місяці випадки кору були виявлені в країнах навіть з високим рівнем вакцинації, в тому числі в США, Ізраїлі, Таїланді і Тунісі.

Нагадаємо, що в 2018 році на кір заразилося майже 83 тисячі людей в 47 з 53 країн європейського регіону ВООЗ. 72 людини померли. Понад 60 відсотків усіх захворювань на кір в регіоні припадає на Україну.

У ЮНІСЕФ відзначають, що багато батьків не бажають робити щеплення своїх дітей або відкладають щеплення. Як правило це пов'язано з міфами про небезпеку щеплень, які сьогодні з легкістю поширюються в інтернеті.

Цілий ряд онлайн-платформ вживають заходів, щоб відфільтрувати помилкову інформацію про вакцини, але цього недостатньо, вважають в ЮНІСЕФ.

Вони покладають великі надії на медиків, які повинні пояснювати батькам необхідність вакцинації. У свою чергу, держава повинна забезпечувати доступність первинної медичної допомоги та імунізації.

Суспільство, 25.04.2019 12:28