«Допомога іншим - один з постулатів ісламу» - саудівський принц пообіцяв майже мільярд доларів

28 БЕРЕЗНЯ 2018 16:51

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш з вдячністю сприйняв рішення Саудівської Аравії разом з Об'єднаними Арабськими Еміратами надати ООН 930 млн. доларів на гуманітарну допомогу Ємену.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Про це особисто повідомив наслідний принц Мухаммед бен Сальман Аль Сауд, який прибув в Нью-Йорк.  

Засоби, обіцяні Саудівською Аравією і ОАЕ, складають майже третину суми, необхідної для реалізації гуманітарного плану ООН для Ємену на 2018 рік.   

На допомогу Йемену, що страждає від конфлікту, ООН потрібно 2,96 млрд. доларів.   

На сьогоднішній день, допомоги та захисту потребують 22 мільйони жителів Ємену, включаючи 2 мільйони вимушених переселенців.  

«Підписання меморандуму про добровільне пожертвування практично мільярда доларів - це найважливіший внесок Королівства Саудівської Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратів ...», - заявив Антоніу Гутерреш журналістам після зустрічі з наслідним принцом, який є першим віце-прем'єром і міністром оборони Саудівської Аравії.  

Генеральний секретар підкреслив, що в Ємені розгортається наймасштабніша гуманітарна криза, і навіть щедрі внески, про які було оголошено сьогодні, не зможуть забезпечити необхідну підтримку.   

Антоніу Гутерреш висловив надію на те, що на конференції в Женеві 3 квітня донори візьмуть приклад Саудівської Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратів і виділять решту 2 млрд. доларів.  

Глава ООН нагадав, що допомога нужденним - це центральний постулат ісламу.   

«Часом я дуже серджуся, коли люди, особливо в тій частині світу, звідки я родом, намагаються представити іслам в негативному світлі, - зізнався Антоніу Гутерреш. - Коли я працював Верховним комісаром ООН у справах біженців, мені доводилося постійно спілкуватися з представниками мусульманського світу - не будемо забувати, що дві третини біженців - це мусульмани, яких приймають мусульманські країни. У мене була можливість побачити, з якою відвертістю, з якою щедрістю в мусульманському світі брали біженців, відкриваючи для них свої кордони, свої двері і свої серця, - що не так часто відбувається в багатьох країнах в інших частинах світу».  

Він додав, що все, що міститься в міжнародному праві, що стосується біженців, можна знайти в Корані.  

«Найпрекрасніше висловлювання про захист біженців міститься в Сурі Ат-Тауба, де йдеться про те, що право на захист мають як віруючі, так і невіруючі. Це прояв толерантності, прояв поваги, прояв відкритості, що і є справжнім обличчям ісламу ...», - сказав Генсек.  

В ході бесіди з Мухаммедом бен Сальманом Аль Саудом Генеральний секретар підкреслив, що подолати гуманітарну кризу можна, тільки припинивши конфлікт.   

У заяві прес-служби ООН говориться, що Генеральний секретар і наслідний принц, обговорили «зобов'язання всіх сторін конфлікту забезпечувати захист цивільних осіб і цивільної інфраструктури, як того вимагає міжнародне право».   

Ще однією темою розмови була необхідність забезпечити гуманітарний доступ на територію всієї країни і тримати відкритими порти, як для гуманітарного, так і для комерційного транспорту.  

Нагадаємо, що конфлікт в Ємені почався зі спроби повстанців з числа хуситів в серпні 2014 року захопити владу.   

Уряд був змушений покинути столицю країни Сану. На допомогу владі прийшла Саудівська Аравія, яка разом з союзниками веде повітряні операції.   

У країні, яка повністю покладається на імпорт продовольства і палива, майже 8,5 мільйонів людей перебувають на межі голоду.   

У їх числі - 400 тисяч виснажених дітей у віці до п'яти років. Саудівська Аравія ввела часткову блокаду на ввезення вантажів в країну, яку зняли в грудні.   

У той же час, за даними ООН, аеропорт в Сані все ще закритий для комерційних польотів, що не дозволяє тисячам пацієнтів вилетіти на лікування за кордон.   

У країні лютує найбільша в світі епідемія холери: зареєстровано понад мільйон випадків цього захворювання або підозри на холеру.

 

Світ, 28.03.2018 16:51