Фото ілюстративне. Джерело: "Слово і діло"

Допомога на 50 млрд євро: країни ЄС узгодили виділення фінансування для України

Жодна країна Європейського Союзу не оскаржує пропозицію Єврокомісії надати Україні 50 мільярдів євро кредитів і грантів. Йдеться про фінансову допомогу на наступні чотири роки.

Про це на брифінгу заявив європейський комісар з питань бюджету Йоханнес Хан, пише Sky News.

В червні Європейська комісія запропонувала створити для України спеціальний механізм. Йдеться про виділення грантів та позичок на суму до 50 мільярдів євро на період до 2027 року. Це замінить поточну підтримку ЄС України через Програму макроекономічної фінансової допомоги, термін якої закінчується у 2023 році.

"Центральна частина — це підтримка України. Це ніким не заперечується, навіть за обсягом", — заявив європейський комісар з питань бюджету під час брифінгу.

Зазначимо, 22 листопада Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш у розмірі 1,5 мільярда євро. Варто додати, що це був вже восьмий транш в межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД). Його мають спрямувати на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

Нагадаємо, Україна отримає від Європейського Союзу 50 мільйонів євро. Кошти будуть спрямовані на ремонт портової інфраструктури. На думку єврочиновників, експорт з України через Чорне море є критично важливими для надходження харчів на світовий ринок та для української економіки. А тому відновлена портова інфраструктура України є в інтересах ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.11.2023 16:42