Доречний сервіс. Чому квартири з ремонтом стають все більш затребуваними

В Україні набирає обертів тенденція до купівлі готового житла. Девелопери, адаптуючись під нові вимоги й потреби покупців, пропонують опції "житло під ключ" або "квартира з оздобленням". Спробуємо детальніше дізнатися про переваги та підводні камені такої інвестиції.

Упродовж останніх двох років уподобання і вимоги покупців до житла змінювалися та коригувалися багато разів. Зрештою, коли перший шок минув, покупець почав виокремлювати пріоритети. Останнім часом на первинному ринку нерухомості зростає попит на квартири з готовим ремонтом. Узагальнення інформації забудовників показує, що кількість запитів на житло "під ключ" за останні два роки збільшилась на 60%. Вочевидь люди, які через бойові дії втратили житло чи змушені були покинути свої домівки, надають перевагу варіанту "зайти й жити", а не займатись ремонтом.

Така тенденція спостерігається і серед інвесторів. Якщо ще кілька років тому люди інвестували здебільшого на рівні котловану, а після зведення будівлі — продавали, то нині цей інструмент інвестування поступово втрачає свої лідерські позиції. На тлі росту попиту на квартири у новобудовах (торік — до 30% щодо довоєнного рівня), інвестори надають перевагу готовим або майже готовим квартирам. Нині частки готових квартир із ремонтом у структурі попиту й у структурі продажів окремих девелоперів сягають 45-50%. Квартири з ремонтом найбільш актуальні в нерухомості економ- і комфорт-класу.

квартира

Попит на готові квартири у новобудовах стимулює і розгортання державних програм "єОселя" та "єВідновлення", у межах яких видають сертифікати на зруйноване внаслідок війни житло. Не останніми чинниками, які "підігрівають" актуальність квартир з ремонтом, є ріст цін на будівельні матеріали та дефіцит робочих рук для виконання ремонту. Тож девелопер, який пропонує квартири "під ключ", має певні конкурентні переваги перед конкурентами.

Швидше і дешевше

Переваги квартири, де ремонт організував забудовник, — очевидні. Варіант "заїжджай і живи" збереже час і нерви. Покупець отримує житло, у яке можна одразу заселятися. Не потрібно витрачати час на таке складне завдання, як організація ремонту, контролювання якості його виконання. Не доведеться мінімум півроку — поки триває ремонт, платити за оренду іншого житла чи тіснитись у родичів, адже деякі технології не дозволяють майстрам прискорити процес.

Якщо квадратні метри призначені для здавання в оренду, то квартирантів можна заселити одразу після отримання документів і ключів, й отримувати стабільний прибуток. Якщо ж квартира придбана для перепродажу — можна шукати покупців без зволікань. Окрім того, ремонт від забудовника обійдеться дешевше, ніж у випадку, коли робити його самостійно. За підрахунками забудовників, різниця у вартості між придбанням готового рішення і самостійно виконаним ремонтом складає від 30% — зокрема, через дешевшу ціну на будматеріали завдяки гуртовим закупівлям, дешевшу вартість праці завдяки великим обсягам робіт.

ремонт квартири

Варто звернути увагу на ще один нюанс: купуючи квартиру з ремонтом у кредит, покупцю вже не треба думати, у кого позичити гроші на ремонт і меблі. Якщо людина бере "голі стіни" у кредит, то шанси отримати ще й кредит кошти на ремонт і меблі — досить низькі.

Підводні камені

Утім, варто згадати й про мінуси купівлі квартири з ремонтом. Найочевидніше — це збільшення термінів отримання житла. А найактуальніше — це вартість: квартира з ремонтом у середньому на 30-40% дорожча за квадратні метри на етапі стяжки (може сягати 100%). Не кожному покупцю така послуга по кишені, тому і розраховують знайти ремонтників серед родичів і знайомих, аби заощадити.

ремонт квартири

 

Купуючи квартиру з ремонтом, складно проконтролювати, чи заявлена якість будматеріалів відповідає дійсності, та яка якість чорнових робіт. Недобросовісний будівельник може використати будматеріали сумнівної якості, щоб здешевити собівартість будівництва. Якщо стяжка нерівна, стіни під шпалерами зашпакльовані недостатньо, а електропроводка зроблена сяк-так, то виявити це одразу досить складно. А усувати проблеми доведеться згодом і за власні кошти. Окрім того, покупці отримають один із запропонованих девелопером дизайнерських рішень, тож не виключено, що деякі речі доведеться з часом змінювати — наприклад, переставити розетки чи раковину.

Утім, варто пошукати девелоперів, які ставлять за ціль подолати упередження, що квартира з ремонтом у новобудові — це завжди типовий, бюджетний, "нудний" ремонт. На ринку є забудовники, які пропонують лінійку адаптивних дизайн-проектів, різних за стилем, кольоровою гамою, наповненням і ціною.

Діставайте калькулятор

Яку квартиру купувати — з ремонтом чи без — це вибір і рішення покупця. І перш ніж його ухвалити, варто зробити прості розрахунки. Середня вартість ремонту складе 300-400 доларів за кв.м. Він охопить виконання: монтажних робіт і оздоблювальних робіт, встановлення сантехніки, електрики та освітлення, монтаж побутової техніки й меблів. Загалом ремонт у квартирі обійдеться у 40% від вартості житла. Порівнюючи ціни на квартири з ремонтом від забудовників і без, то вони відрізняються, в середньому, на 30-40%.

Тому, розмірковуючи над тим, яку квартиру придбати — з ремонтом чи без, зробіть елементарні розрахунки — яку суму ви витратите на придбання квартири і витратите на її ремонту, і в яку суму стане придбання квартири з ремонтом.

Цьогоріч, у лютому, девелопер Alliance Novobud оголосив про старт проекту під назвою Alliance Prostir — квартири з ремонтом від забудовника. CMO Alliance Novobud Ірина Міхальова зазначає, що хоча проект стартував нещодавно, компанія вже може відзначити доволі високу зацікавленість ним з боку покупців.

Ірина Міхальова

Ірина Міхальова, CMO Alliance Novobud

"Найчастіше виявляють інтерес до житла з ремонтом люди, які купують за програмами "єОселя" та "єВідновлення". Як правило, вони хочуть заселитись у нову оселю швидко й уникнути клопотів, пов’язаних з ремонтом. Нашими першими покупцями квартир з ремонтом стали саме учасники цих програм.

Нам є що запропонувати покупцям: від квартири з White box з електричним розведенням ($150 м2) й до варіанту "Все готово" з меблями й навіть шторами ($650 м2). Ремонт "Оптимальний" з чистовим оздобленням, шпалерами під оздоблення, міжкімнатними дверима, сантехнічним обладнанням тощо обійдеться в $450 за квадратний метр. Обладнання квартири кухонним гарнітуром вартуватиме $4500.

Опція квартир з ремонтом доступна у всіх наших броварських комплексах: Krona Park II, Madison Gardens та "Лавандовий". Ремонт можна оплатити одразу, а можна оформити у розтермінування. І, що важливо, на оздоблення надається річна гарантія. У разі виникнення якихось питань, пов’язаних з якістю виконаних робіт, покупцю потрібно звернутися до нас, і ми організуємо оцінку виявлених недоліків та оперативно їх виправимо.

Логічно, що квартира з ремонтом коштуватиме дорожче, ніж без нього. Але я можу сміливо стверджувати, що вартість ремонту від забудовника не буде дорожчим, ніж той, що зроблений власними силами. І це також абсолютно логічно, адже завдяки гуртовим закупкам, які здійснює забудовник, будматеріали та інші розхідні матеріали коштуватимуть дешевше.

У наш час важливий плюс ремонту від забудовника — це економія часу та нервів, які доведеться витратити на пошук та контроль бригади, доставку будівельних матеріалів тощо.

Також великою перевагою саме наших квартир з ремонтом є сучасність дизайну, адже ми врахували всі чинні тенденції й досвід інших учасників ринку. А якщо хтось прагне додати оздобленню квартир унікальності — достатньо буде додати помешканню декоративних родзинок.

Маємо ще одне цікаве спостереження: багато наших клієнтів встигли пожити за кордоном, де практика купівлі квартир з ремонтом існує давно, тож їхнє сприйняття цієї опції змінилося. Нині у нас купують квартири з ремонтом як для здавання в оренду, так і для себе", — каже Ірина Міхальова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 17.05.2024 12:00