ДПСУ: На охорону кордону залучається майже 1200 службових собак

18 ГРУДНЯ 2017 11:18

У Держприкордонслужбі разом з кінологами несуть службу майже 1200 службових собак, у тому числі частина з них залучена до служби в районі проведення АТО, передає TrueUA.

«Від початку цього року вони майже 1,6 тисячу разів продемонстрували свою майстерність на практиці. Інспектори прикордонної служби за допомогою чотирилапих помічників затримали понад 330 правопорушників, виявили 414 одиниць зброї та майже 21,8 тисячі боєприпасів, 81,6 тисячі таблеток психотропної дії, 325 кілограмів наркотичних засобів, понад мільйон пачок сигарет загальною вартістю більше 12 мільйонів гривень та іншого контрабандного товару на суму майже 7 мільйонів гривень», – повідомляє прес-служба ДПСУ.

До речі, далеко не з кожної собаки може вирости справжній помічник прикордонника. Бійцівські породи частіше некеровані та не прогнозовані, тому їх не беруть на службу. Спанієлі, малінуа, ротвейлери, лабрадори і, звичайно, ж вівчарки – це ті породи, з якими працюють прикордонники десятиліттями.

Середній вік службових собак складає близько 10 років. А їхні спеціальні здібності починають виховувати з самого малечку. Наче у дитячому садочку 6-місячних цуценят починають  навчати за допомогою їхніх улюблених іграшок, м’ячиків. Вони бавляться з ними, а потім іграшку ховають і майбутній «хвостатий охоронець» мусить знайти її. Поступово кінологи привчають асоціювати іграшку зі штучним запахом наркотику, який «виведений» у пробірках. З часом м’ячик починає в собаки асоціюватися зі штучним запахом наркотику. Але він завжди сприйматиме пошук як гру, а не як роботу. 

Суспільство, 18.12.2017 11:18