Фото: соцмережі

Екс-офіцерка США керувала Telegram-каналом, через який "зливали" секретні документи, — WSJ

Однією з адміністраторів проросійського Telegram-каналу Donbass Devushka була колишня унтер-офіцерка Військово-морських сил США Сара Білз. Donbass Devushka — це мережа прокремлівських каналів у соцмережах та акаунтів збору коштів на підтримку російських окупантів.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Також цей Telegram-канал зіграв ключову роль у поширенні секретних документів Пентагону. 5 квітня там опублікували чотири документи.

"Дуже цікава потенційна інформація. Достовірність не підтверджуємо, але, схоже, це дуже шкідливі дані для НАТО", — йшлося в дописі до посту.

Адміністраторка проросійського каналу 37-річна Білз до кінця 2022-го служила на військово-морській авіабазі США на острові Відбі. Жінка заявила, що пішла з ВМС за станом здоров’я після ПТСР. У розмові з журналістами WSJ вона підтвердила, що є адміністраторкою каналу, збирала гроші та вела подкаст під іменем Donbass Devushka. Однак, за словами Білз, мережею керують 15 людей "зі всього світу", називати імена яких вона відмовилася.

"Я навіть не знаю, чи справжні ці документи і що в них сказано. Я не дуже добре розбираюся в читанні таких документів", — заявила Білз.

Нагадаємо, на початку квітня у соцмережі Twitter й Telegram потрапили засекречені документи, які нібито детально описують секретні плани США й НАТО щодо нарощування Сил оборони України перед запланованим контрнаступом. У документах йшлося й про те, що російська розвідка нібито отримала згоду Центральної ради КНР на відправку зброї до РФ за умови, що ці поставки залишаться в таємниці.

Пентагон почав розслідування, хто міг стояти за витоком важливих документів. У США заявили, що Російська Федерація може бути причетною до витоку кількох секретних військових документів.

Вже 13 квітня Федеральне бюро розслідувань затримало підозрюваного у витоку секретних документів Пентагону військовослужбовця Джека Тейшейру. Того ж дня його й арештували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.04.2023 14:55