Фото: Генштаб ЗСУ

У мережі оприлюднили секретні документи США й НАТО щодо посилення ЗСУ

Цього тижня у соцмережі Twitter й Telegram потрапили засекречені документи, які нібито детально описують секретні плани США й НАТО щодо нарощування Сил оборони України перед запланованим контрнаступом. Наразі Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком важливих документів.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела в Білому домі.

Зазначається, що у документах деякі розділи, ймовірно, були змінені — у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових.

"За словами аналітиків, зміни можуть вказувати на спробу дезінформації з боку Москви. Але оприлюднення оригінальних документів, які виглядають як фотографії графіків очікуваного постачання зброї, чисельності військ і батальйонів, а також інших планів, є значним порушенням американської розвідки в зусиллях допомогти Україні", йдеться у повідомленні.

Проте, у виданні зауважили, що і цінної для російських військових інформації в оприлюднених документах теж не мало. До прикладу, там йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

"Для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, містять багато спокусливих підказок. У документах згадується, наприклад, рівень витрат боєприпасів HIMARS. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи це підтверджують", відзначає видання.

В іншому документі, зазначає NYT, є інформація про українські військові підрозділи, техніку і навчання з розкладом на січень-квітень.

"Документ містить коротку інформацію про 12 бойових бригад, які зараз формуються, дев'ять з них, очевидно, тренуються і постачаються США та іншими союзниками НАТО. З цих дев'яти бригад, згідно з документами, шість будуть готові до 31 березня, а решта до 30 квітня. За оцінками аналітиків, українська бригада налічує від чотирьох до п'яти тисяч солдатів", пише видання.

У документі сказано, що загальна кількість техніки, яка необхідна для дев'яти бригад, становить понад 250 танків і понад 350 механізованих транспортних засобів.

Військові аналітики зазначили, що на сьогодні важко оцінити вплив розкриття документів на бойові дії на передовій зараз і в найближчі місяці. незрозуміло, як секретні документи потрапили в соцмережі, але проросійські урядові канали миттєво почали ділилися та поширювали їх. Водночас аналітики попередили, що дані, оприлюднені російськими джерелами, можуть бути вибірково змінені для представлення дезінформації Москви.

"Незалежно від того, є ці документи автентичними чи ні, люди повинні бути обережними з усім, що опубліковано російськими джерелами", заявив директор російських досліджень CNA, дослідницького інституту в Арлінгтоні Майкл Кофман.

Крім того, у виданні додали, що на початку війни українські офіційні особи вагалися щодо того, щоб ділитися зі США своїми бойовими планами, побоюючись витоку інформації. 

"Занепокоєні тим, що розповсюдження своїх планів операції також може висвітлити слабкі сторони та перешкодити подальшій підтримці США, українці пильно охороняли їх, навіть коли американська розвідка збирала точні деталі про те, що наказує Кремль, а російське командування планує. Обмін розвідданими між Україною та Сполученими Штатами значно послабився минулої осені, проте дві країни тісно співпрацюють над варіантами українського наступу. Але подібний витік розвідданих, розміщений у соцмережах і доступний у всьому світі, обов'язково завдасть шкоди обміну розвідувальними даними між Україною та Сполученими Штатами", — вважають аналітики.

Нагадаємо, раніше експерти заявляли, що Україна готова до вирішального весняного контрнаступу. Випробуванням буде відновлення втрат і збереження мотивації втомлених війною військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.04.2023 08:59