Експерти ООН закликали Іран скасувати призначену на суботу кару курдських ув'язнених

08 ВЕРЕСНЯ 2018 11:25

Незалежні експерти ООН в області прав людини закликали уряд Ірану відкласти заплановану на суботу кару трьох представників курдської громади країни. Вони вважають, що судові процеси, за підсумками яких укладених засудили до вищої міри покарання, що не були справедливими, а самі обвинувачені піддалися тортурам і жорстокому поводженню.

«Ми закликаємо уряд Ірану, відповідно до міжнародних зобов'язань цієї країни, негайно вжити заходів: відкласти страту і скасувати смертний вирок», - йдеться в заяві спецдоповідача ООН.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, брати МОРАДА були заарештовані в серпні 2009 року за підозрою у вбивстві сина священнослужителя. Передбачуване злочин стався в курдської провінції Маріван. Протягом дев'яти місяців їх утримували у в'язниці без формального пред'явлення звинувачення і можливості оскаржити законність арешту. В ізоляторі їх жорстоко били, погрожували піддати зґвалтуванням і змушували тривалий час перебувати в незручній позі без руху. Все це робили, щоб змусити обвинувачених зізнатися у вбивстві.

Заява з вимогою анулювати всі три смертних вироки підписали Спеціальний доповідач з питання про позасудові страти, страти без належного судового розгляду або довільні страти Агнес Калламар і Спецдоповідач по ситуації в Ірані Джаваід Рехман.

Світ, 08.09.2018 11:25