Експерти ООН закликали пролити світло на долю людей, безслідно зниклих в Україні

21 ЧЕРВНЯ 2018 12:56

В результаті конфлікту на сході України в країні почастішали випадки зникнення людей. Про долю багатьох зниклих роками нічого не відомо, передає UN  

При цьому влада не вживає всіх необхідних зусиль для розслідування таких справ, що підживлює атмосферу безкарності.  

«Ми серйозно стурбовані насильницькими зникненнями, пов'язаними зі збройним конфліктом, який спалахнув на сході України в 2014 році», - відзначили члени Робочої групи з насильницьких або недобровільних зникнень, які відвідали нещодавно Україну.   

Три експерта буквально з перших рук отримали повідомлення про зникнення людей, особливо на початку конфлікту, а також про наявність незаконних або неофіційних місць утримання людей під вартою.  

Скарги стосувалися, в основному, Служби безпеки України та добровольчих батальйонів, які діяли, зокрема, на початку конфлікту, а також служб безпеки, створених де-факто владою в Донецьку і Луганську.  

«Деякі люди, які зникли на початку конфлікту, згодом були виявлені в тюрмах або знайдені мертвими, однак про долю багатьох інших нічого невідомо, - відзначили члени делегації. Вони нагадали, що викрадення людей заборонені як в мирний час, так і в період війни.  

«Ця заборона носить абсолютний характер і його також повинні дотримуватися де-факто влади в Донецьку та Луганську», - підкреслили експерти. Вони закликали відмовитися від політизації гуманітарних проблем і допомогти людям, які розшукують своїх близьких.  

«В ході візиту ми з'ясували, що зацікавленість в розслідуванні справ по довільним зникненням  невелика, якщо тільки винними не визнаються особи, які підтримують протилежну сторону», - заявили експерти.   

Вони відзначили, що в українському законодавстві немає конкретних норм, які визнають насильницьке зникнення кримінальним злочином, що серйозно ускладнює розслідування таких випадків.   

При цьому, на думку експертів ООН, співробітники правоохоронних і судових органів «не цілком розуміють концепцію насильницьких зникнень».  

Недавні спроби самих родичів зниклих зустрітися для координації пошуку їх близьких були припинені Службою безпеки України.   

«Ці ініціативи слід підтримувати, а не протидіяти їм», - заявили експерти ООН, які під час візиту відвідали Київ, Маріуполь, Донецьк, Луганськ, Краматорськ і Покровськ.  

Правозахисники ООН рекомендували уряду ввести в дію систему видачі довідок про зникнення людини, що дозволило б родичам зниклих отримати деякі права і пільги.  

У своїх висновках експерти ООН висловили особливу тривогу з приводу системи адміністративного і превентивного утримання під вартою в самопроголошених «Донецькій Народній Республіці» і «Луганській Народній Республіці».   

Вони з жалем відзначили, що в даний час зайшов в глухий кут процес одночасного звільнення затриманих в контексті Мінських домовленостей.  

 Доповідь за результатами візиту буде представлена Раді ООН з прав людини в Женеві у вересні 2019 року.   

Робоча група з насильницьких або недобровільних зникнень була заснована в 1980 році Комісією ООН з прав людини. До її складу входять п'ять експертів.  

Вони розглядають повідомлення про зниклих людей, що надійшли від родичів або правозахисних організацій. Переконавшись, що ці повідомлення відповідають низці критеріїв, Робоча група передає матеріали про конкретні випадки державним органам відповідних країн і звертається із запитом про проведення розслідування.   

Україну відвідали три члени делегації, до якої входили віце-голова Робочої групи Тае-Енг Байк з Республіки Корея, Хенрікас Мікевічус з Литви та Лучано Хазан з Аргентини.  

Зникнення людей відбуваються в багатьох країнах. Щорічно в світі викрадають більше десяти тисяч чоловік. Більшість випадків пропажі людей пов'язані з внутрішніми конфліктами, в яких беруть участь збройні формування і угрупування.

 

Суспільство, 21.06.2018 12:56