Експерти ОЗХЗ продовжують розслідувати застосування хімічної зброї в сирійській Думі

07 ВЕРЕСНЯ 2018 09:21

Експерти продовжують збирати інформацію, пов'язану з передбачуваним використанням хімічної зброї в сирійській Думі в квітні цього року. Про це членам Ради Безпеки в четвер повідомила заступник Генсека ООН, Високий представник з питань роззброєння Ісумі Накаміцу.

За словами Накаміцу, експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) побували на місці передбачуваного застосування хімічної зброї в сирійській Думі, в околицях Дамаска. Згідно з повідомленнями, в результаті інциденту 7 квітня там загинули 70 людей, ще сотням було надано медичну допомогу. Накаміцу зазначила, що Місія ОЗХЗ по встановленню фактів опублікувала свій попередній доповідь ще в липні, а сирійська сторона прокоментувала його.

«Місія зі встановлення фактів продовжує збирати й аналізувати всю інформацію, пов'язану із застосуванням токсичних хімічних речовин в якості зброї в Думі, - підкреслила вона. - Експерти представлять свою остаточну доповідь, у встановлений час». Високий представник заявила, що співробітники Місії також вивчають інформацію, пов'язану ще з чотирма передбачуваними інцидентами, які відбулися в липні і листопаді минулого року. Разом з тим, вона висловила стурбованість щодо відсутності умов, які дозволили б встановити винних у таких нападах.

Країни-члени ОЗХЗ в червні закликали створити можливості для виявлення порушників у разі, якщо експерти підтвердять факт застосування хімзброї в Сирії. «Припинення діяльності Спільного механізму ОЗХЗ і ООН, мандат якого передбачав встановлення винних у таких діях, надихнув тих, хто має намір здійснювати напади в майбутньому», - зазначила вона. «Всі, хто використає хімічну зброю, повинні нести відповідальність», - додала Високий представник. Нагадаємо, мандат Механізму не вдалося продовжити в зв'язку з запереченням Росії.

Накаміцу нагадала про роль Радбезу в питаннях підтримання миру і безпеки, закликавши всіх членів цього органу ООН виробити єдиний підхід до вирішення існуючих проблем. «Генеральний секретар неодноразово висловлював готовність сприяти Раді, і я ще раз повторюю його заклик до членів Радбезу об'єднати зусилля в боротьбі з проблемою, яка представляє собою одну з основних загроз міжнародному миру і безпеки», - підкреслила Ісумі Накаміцу.

 Ніккі Хейлі, Постійний представник США при ООН, заявила про те, що, за оцінками її країни, з початку війни «режим Асада» використовував хімічну зброю проти власного народу не менше 50 разів. Ці атаки, за її словами, привели до загибелі 1500 дітей, жінок і чоловіків. Вона також повідомила, що за деякими даними, режим Асада планує використовувати хімічну зброю в Ідлібі.

Світ, 07.09.2018 09:21