Фото: Pixabay

У ВООЗ зробили тривожний прогноз щодо ситуації із малярією у світі

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я б'ють на сполох через розповсюдження малярії у світі. Медики вказують, що людство може програти у боротьбі з цією недугою, адже кількість хворих щороку стрімко зростає.

У свіжому звіті ВООЗ, за даними Reuters, наголошується: якщо у 2021 році у світі на малярію захворіло 244 мільйона людей, то вже у 2022 — кількість зросла на п'ять мільйонів осіб. Аналітики наголошують, що торішній показник вийшов за межі глобальних цілей щодо стримування небезпечного для людей захворювання.

Фахівці дійшли висновку, що зростання кількості хворих зумовлено коронавірусною пандемією та погодними катаклізмами, пов'язані з кліматичними змінами. Саме останні й ставали на заваді боротьбі з малярією. Прогрес у цьому питання, який неухильно зростав з 2015 року, зупинився.

"Більше, ніж будь-коли, ми ризикуємо програти нашу боротьбу з цією хворобою. Прогрес зупинився, а подекуди пішов назад. Якщо ми не вживемо заходів зараз, малярія може різко відродитися, звівши нанівець з такими труднощами досягнуті успіхи останніх двох десятиліть", — наголосив виконавчий директор Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Пітер Сендс.

Зростання захворюваності на малярію у світі

У ВООЗ підрахували, що упродовж 2022 року у світі було зареєстровано 249 мільйонів випадків захворювання на малярію. В організації додали, що прогрес у боротьбі з цією хворою вже відстає на 55% від укладеного графіка.

Експерти зауважили, що в період з 2000 по 2019 рік летальність від малярії знизилась з 864 000 до 576 000 випадків. Однак під час пандемії COVID-19 показник знову зріс. Так, за підсумками 2022 року, було зафіксовано смерть 608 000 людей від цього захворювання. Серед торішніх жертв переважно були малі діти. 

Видання зазначає, що наступного року в продаж надійдуть одразу дві вакцини проти малярії.


Малярія — небезпечне для життя захворювання, що передається через укуси комарів. Недуга поширена у 91 країні світу, переважно це Африка, Азія, Південна та Північна Америка. В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування — завезені.

Симптоми малярії з’являються через 10–15 днів після укусу інфікованого комара. Перші ознаки — гарячка, головний біль — можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення недуги.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після появи симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання і закінчитися смертю. Якщо ризик інфікування у країні високий, варто заздалегідь купити ліки проти малярії й носити їх із собою.

У дітей із важкою малярією часто розвиваються тяжка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів.


Нагадаємо, раніше зоологи назвали найсмертоносніші види тварин. На першому місці опинилися комарі, які є переносниками багатьох інфекційних захворювань — лихоманки Денге, лихоманки Західного Нілу, вірусу Зіка, малярії, лімфатичного філяріозу, жовтої лихоманки та багато інших. Науковці підрахували, що комарі вбивають 725 тисяч людей щороку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.12.2023 03:32