Эмманюэль Макрон: Паризька угода не підлягає перегляду

20 ВЕРЕСНЯ 2017 15:32

 

У своєму виступі з трибуни Генеральної Асамблеї ООН президент Франції Эмманюэль Макрон підкреслив, що не з однією з проблем, що стоять перед людством, не можна впоратися самостійно, передає TrueUA з посиланням на UN.  

Багатостороння співпраця під егідою ООН - це єдиний шлях боротьби з ядерною загрозою, тероризмом, зміною клімату і порушенням прав людини. Він підтримав рішучий намір Генерального секретаря провести усебічну реформу ООН.  

Виступаючи в Генеральній Асамблеї французький президент в якості однієї з головних загроз назвав зміну клімату. Він відмітив, що майбутнє людства залежить від майбутнього планети, яка вже сьогодні мстить людині за помилки.   

«Вона не вестиме переговори, вона захищатиметься від людства. Кліматичні потрясіння затьмарять традиційне протистояння півночі і півдня», - сказав Макрон. І хоча від їх наслідків, в першу чергу, страждають самі уразливі.  

Він нагадав про те, що Франція повністю прихильна виконанню Паризької угоди, яка була прийнятий два роки тому.   

«Ця Угода не підлягає перегляду. Вона зв'язує нас. Вона нас об'єднує. Рішення про вихід з нього зруйнувало б пакт, ув'язнений не лише між державами, але і між поколіннями. Договір може бути збагачений за рахунок нових зобов'язань, нових вкладів. Ми не відступаємо».   

Макрон додав, що з повагою відноситься до рішення США вийти з Паризької угоди, але двері «залишаються відкритими».   

По словах Эмманюэля Макрона, ядерна загроза, витікаючи від Північної Кореї, носить екзистенціальний характер і безпосередньо торкається усіх. І хоча доки Пхеньян не проявляє бажання сісти за стіл переговорів, Франція виступає проти будь-якої ескалації і виступає за діалог і політичне врегулювання.   

Цим же принципом керується Париж і відносно Ірану.  

Торкаючись сирійського конфлікту, президент Франції назвав корисним формат Астанинських переговорів, результатом яких стало створення зон деескалації.   

В той же час, на його думку, шлях до припинення конфлікту лежить в політичній, а не військовій площині. Тому він запропонував створити контактну групу за участю п'яти постійних членів Ради Безпеки і усіх зацікавлених сторін. Він наполягає на тому, щоб ті, хто використовує в Сирії хімічну зброю, з'явилися перед міжнародним правосуддям.   

«Біженці, вимушені переселенці або ті, яких, на жаль, називають мігрантами, стали символом нашого часу, - сказав Макрон. - Символом світу, де цей марш тих, що зневірилися не припиниться до тих пір, поки ми не перетворимо «маршрути нужди» на «маршрути свободи».   

Він підкреслив, що захист біженців - це політичний і моральний борг, і Франція виконує свої зобов'язання в цій області.  

Глава країни, постраждалої від черги жахливих терористичних актів, повідомив, що забезпечення безпеки є для уряду пріоритетом. Він розповів про цілий ряд ініціатив в області припинення використання терористами Інтернету і їх фінансування. При цьому, за його словами, причини тероризму лежать, у тому числі, в області розвитку. В зв'язку з цим Эмманюэль Макрон поставив мету впродовж п'яти років довести об'єм допомоги на меті розвитку до 0,55 відсотка ВВП. На закінчення французький президент ще раз призвав не відходити від принципу різносторонності.   

«Кліматичні зміни не помічають меж. Війна перетинає цілі континенти. Пригноблення - важка ракова пухлина, що руйнує суспільство», - нагадав Макрон. - Якщо ми не встанемо на захист загальних цінностей, ми усі будемо зметені.   

Невже ми дозволимо розгорітися пожежі, в яку завтра Історія кине наших власних дітей»?

 

Світ, 20.09.2017 15:32