Фільм "Керол" із Кейт Бланшетт і Руні Марою повертається на великі екрани

30 СІЧНЯ 2024 18:21

15 лютого, з нагоди Дня закоханих, в Україні розпочнуться покази мелодрами "Керол" (2016). У картині зіграли Кейт Бланшетт — зірка фільмів "Тар", "Вавилон", "Жасмин", а також Руні Мара ("Дівчина з татуюванням дракона"), яка за виконання своєї ролі стала найкращою акторкою Каннського кінофестивалю, вперше в історії фестивалю розділивши її з іншою акторкою (Еммануель Берко за картину "Мій король"). Прокат стрічки обмежений — подивитися її можна буде лише в обраних кінотеатрах у короткий проміжок часу. Розклад незабаром з’явиться на сторінці фільму.

Події картини відбуваються у Нью-Йорку 1950-х років. Молода дівчина Тереза прагне побудувати кар'єру, тоді як домогосподарка Керол нудиться в сімейній рутині. Їхня зустріч змінить життя обох та принесе неочікувані почуття і складний життєвий вибір.

Сценарій написано на основі роману Патриції Гайсміт "Ціна солі". Це не перша книга письменниці, яку екранізують, — її роман "Незнайомці в потягу" втілив на екран Альфред Гічкок. Стрічка отримала шість номінацій на премію "Оскар": за Найкращі головну жіночу роль, жіночу роль другого плану, адаптований сценарій, операторську роботу, дизайн костюмів, оригінальну музику. Картина ввійшла у список 100 найкращих фільмів 21 століття за версією BBC.

Режисер Тодд Гейнс — майстер квір-драми, піонер руху New Queer Cinema, що виник у кінематографі на початку 1990-х років. "Керол" отримав Приз Queer Palm у Каннах, де пройшла світова прем’єра. У березні 2016 року "Керол" очолила список 30 найвидатніших ЛГБТ-фільмів усіх часів, складеному Британським кіноінститутом (BFI) за результатами опитування понад 100 кіноекспертів. Сам Тодд Гейнс, заявив, що неймовірно гордий опинилася в одній компанії з "Горбатою горою" Енга Лі, "Щасливими разом" Вонга Карвая і "Моїм власним штатом Айдахо" Ґаса Ван Сента.

Робота над стрічкою об’єднала талановитих професіоналів. Оператором став Едвард Лахман ("Цнотливі самогубиці", "Ерін Брокович", "Граф"). Художниця-постановниця — номінантка на Премію "Оскар" Джуді  Бекер ("Горбата гора"). Костюми для фільму створила триразова лауреатка Премії "Оскар" Сенді Пауелл, також відома за роботою у фільмах "Фаворитка", "Ірландець" і "Вовк з Волл-стріт".

Оцінка "Керол" на  IMDb становить 7,2 з 10, а на Letterboxd — 4,0 з 5. Рейтинг на платформі Rotten Tomatoes складає 94% з позначкою "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Оцінка на Metacritic — 94 зі 100 з позначкою Must See.

Фільм виходить у межах зимового сезону ретроспективної серії від кінокомпанії "Артхаус Трафік". У межах цього проекту вже зараз в обраних кінотеатрах тривають покази стрічки "Загубленого шосе" Девіда Лінча. Раніше кінокомпанія вже випускала на великі екрани такі класичні фільми як "Виживуть тільки коханці", "Пролітаючи над гніздом зозулі", "Чунцінський експрес", "Піаніст", "8 жінок" та багато інших.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 30.01.2024 18:21