Гейр Педерсен заступив на пост Спеціального посланника Генерального секретаря по Сирії

08 СІЧНЯ 2019 00:59

Норвезький дипломат змінив на посту Спеціального посланника Генерального секретаря ООН по Сирії Стаффана де Містуру. В ООН висловили глибоку подяку пану де Містурі за невтомну працю з пошуку мирного вирішення сирійського конфлікту.

Гейр Педерсен до цього призначення був послом Норвегії в Китаї. Раніше з 2012 по 2017 рік він служив Постійним представником Норвегії при ООН. Новий спеціальний посланник працював також Спеціальним координатором ООН по Лівану і очолював в Секретаріаті ООН відділ Азіатського і Тихоокеанського регіону в Департаменті з політичних питань.

Педерсен володіє досвідом в області близькосхідного врегулювання - в свого часу він служив представником Норвегії при Організації Визволення Палестини і в 1993 році брав участь в переговорах в Осло, які привели до підписання договору між ООП та Ізраїлем про взаємне визнання.

Норвезький дипломат Гейр Педерсен є вже четвертим спеціальним посланником Генерального секретаря ООН по Сирії. До нього був Стаффан де Містура, який отримав призначення в середині липня 2014 року. Раніше пост Спецпредставника ООН і Ліги арабських держав по Сирії займали колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і дипломат з Єгипту Лахдар Брахімі.

Сирійський народ живе в умовах конфлікту вже сім з половиною років - довше, ніж тривала Друга світова війна. Все почалося з того, що в березні 2011 року мирні демонстрації протесту були жорстоко придушені урядом, що призвело до протистояння між урядовими військами і збройними групами опозиції.

За даними ООН, за цей час загинуло понад 400 тисяч сирійців, більше половини населення країни були змушені знятися з місця. На сьогоднішній день в гуманітарної допомоги потребують 13 мільйонів чоловік, з яких понад 5 мільйонів - це діти.

В даний час більше п'яти мільйонів дітей в Сирії потребують гуманітарної допомоги, більше половини з них були змушені покинути свої будинки.

Число зареєстрованих біженців в сусідніх країнах становить 5,6 мільйона чоловік, у тому числі 2,5 мільйона дітей. Більше одного мільйона чоловік живуть у важкодоступних районах. І це не просто тривожні цифри, за ними стоять незліченні людські історії страждань сирійських мирних громадян - дітей, жінок і людей похилого віку, які стали жертвами одного з найтрагічніших конфліктів нашого часу. Люди гинуть під бомбами, вмирають від голоду і відсутності медичної допомоги в обложених містах.

Підкреслюючи нагальну необхідність припинення вогню в Сирії, Рада Безпеки наділив ООН повноваженнями проводити зустрічі зі сторонами, сприяти політичному процесу і вирішувати цілий ряд питань при повній повазі суверенітету Сирії.

30 червня 2012 року під егідою ООН члени Групи дій щодо Сирії взяли так зване Женевське комюніке, яке передбачає заходи з припинення кровопролиття і налагодження перехідного політичного процесу.

Незважаючи на ряд угод про припинення вогню і деякі моменти, дійсно вселяють надію, занадто часто бойові дії брали верх над мирними переговорами. Ситуація постійно змінювалася. Але, як заявив Стаффан де Містура, який служив Спеціальним посланником останні чотири роки і чотири місяці, в цей період успіхи на сирійському напрямі були, в тому числі завдяки посередництву ООН. Були проведені зустрічі уряду і опозиції.

ООН сприяла об'єднанню опозиції. В рамках зусиль по сприянню політичного процесу вдалося майже завершити роботу зі створення конституційного комітету для підготовки проекту конституційної реформи.

Світ, 08.01.2019 00:59