«Гени довголіття» та робота імунітету пов'язані несподіваним чином

21 ЛИПНЯ 2019 12:20

Як передає Nature, співробітники медичного факультету Пітсбурзького університету виявили дивну особливість у «гена довголіття».

Експерименти з хробаками Caenorhabditis elegans показали, що цей ген може пригнічувати імунітет. Вчені «відключали» ген TCER-1, який відповідав за довголіття і можливість мати потомство, і збільшили навантаження на імунітет. Вони хотіли перевірити, чи підвищують «гени довголіття» стійкість організму до подразників, включаючи інфекції.

У звіті фахівців сказано: «Очікувалося, що видалення TCER-1 зробить черв'яків менш стійкими. Але інфіковані бактеріями, які зазнали впливу радіації, що ушкоджує ДНК, і високої температури черви без TCER-1 жили набагато довше, ніж звичайні черв'яки. Вони також відрізнялися більш високими показниками рухливості, що зберігалися з віком, і були менш схильні до накопичення білків, яке викликає нейродегенеративні захворювання у людини. Підвищення рівнів TCER-1 понад норму, навпаки, пригнічувало імунний захист».

Ген працював поки черви зберігали здатність відкладати яйця. TCER-1 фактично придушував імунну стійкість організму. Тепер експерти збираються провести аналогічне дослідження генів у людей.

Суспільство, 21.07.2019 12:20