Генсек ООН: пандемія СНІДу триває, але її можна зупинити

13 ЧЕРВНЯ 2018 13:49

Уразливі групи населення по всьому світу схильні до ризику інфікування ВІЛ, а захворюваність серед молодих жінок залишається вкрай високою.   

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи в Генеральній Асамблеї на заході, присвяченому боротьбі з ВІЛ/СНІДом, передає UN.  

Він закликав посилити заходи щодо захисту молоді від цієї інфекції, в тому числі, поліпшивши якість послуг в області сексуального і репродуктивного здоров'я, а також розширивши програми зі зменшення шкоди для нарко-споживачів.  

Разом з тим, глава ООН зазначив і успіхи в боротьбі з поширенням ВІЛ.   

«Число людей, які отримують лікування антиретровірусними препаратами, з 1990 року збільшилася до 20 млн. чоловік», - підкреслив він.  

«Число випадків передачі інфекції від матері до дитини знизилася, менше дітей живуть з ВІЛ, а поставлена мета виростити покоління без СНІДу стала ближче», - додав Гутерріш.  

Він підкреслив ключову роль профілактики в боротьбі з хворобою, нагадавши, що так звана дорожня карта щодо попередження ВІЛ включає в себе заходи по захисту дівчаток-підлітків, молодих жінок і вразливих груп населення.   

«Дуже важливо вживати заходів з урахуванням прав людини, положення ключових груп і питань гендерної рівності», - заявив Генеральний секретар.  

Він закликав усувати соціальні бар'єри, вкладати більше коштів в боротьбу зі СНІДом і нагадав про необхідність враховувати такі фактори як малярія, туберкульоз, доступ до медикаментів і зростаюча загроза стійкості до антибіотиків.  

Генсек повідомив, що в липні вчені і активісти з усього світу зберуться в Амстердамі на 22-у Міжнародну конференцію зі СНІДу. Він закликав міжнародну спільноту об'єднати зусилля в боротьбі з цим захворюванням.   

«Ми ще не впоралися з пандемією, але це можливо», - підкреслив Генсек.  

За даними ООН, єдиний регіон, в якому ВІЛ-інфекція продовжує поширюватися, - це Східна Європа та Центральна Азія. Причому 90 відсотків нових випадків зараження припадає на Росію.  

Заступник постпреда Росії Сергій Канонученко в своєму виступі відзначив успіхи Росії в скороченні передачі вірусу від матері до дитини та «підтримав думку про доцільність застосування в ході лікування і профілактики ВІЛ підходу, який орієнтований на певні географічні райони, країни і групи населення».  

За його словами, при цьому слід враховувати релігійні та культурні особливості країн і дотримуватися їх національні законодавства.   

Зокрема, представник Росії поставив під сумнів дані про ефективності заходів зі зменшення шкоди.  

«Хотіли б отримати науково обґрунтовану інформацію про те, яким чином роздача державою заборонених субстанцій веде до запобігання наркоманії», - заявив дипломат.   

Він зазначив, що на думку російської делегації, «лікування опіоїдної залежності шляхом заміни одного наркотику іншим корінним чином суперечить науковим підходам щодо профілактики та лікування наркозалежності».  

Йдеться про замісну терапію, яка визнана ВООЗ ефективним засобом запобігання передачі ВІЛ-інфекції серед людей, що вживають ін'єкційні наркотики: споживачі наркотиків регулярно під контролем лікаря у вигляді таблетки отримують заступник наркотику: метадон або бупренорфін і таким чином уникають ризику заразитися, використовуючи загальний шприц.

 

Світ, 13.06.2018 13:49