Фото: Офіс президента

Генсек ООН прибув з візитом до Києва

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з візитом до України. Наразі він перебуває у Києві.

Про це повідомив його речник Стефан Дюжаррік, передає Tagesschau.

За даними видання, генсек ООН прибув до Києва в ніч на 8 березня.

Під час свого третього візиту до України з початку війни Гутерреш зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським для переговорів про продовження зернової угоди.

Що відомо про угоду?

Зауважимо, Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, але її експорт постраждав від вторгнення Росії. Чорноморська зернова ініціатива була створена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року і була продовжена в листопаді, але термін її дії закінчується 18 березня, якщо не буде узгоджено подовження.

Юрій Васьков, заступник міністра реставрації України, заявив минулого місяця, що Київ проситиме всі сторони розпочати переговори про продовження угоди щонайменше на рік і що Україна хоче включити порти міста Миколаєва. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу минулого тижня повідомив, що Анкара наполегливо працює над продовженням ініціативи.

Росія ж заявила, що погодиться продовжити чорноморську зернову угоду лише за умови врахування інтересів власних сільгоспвиробників. Російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але Москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є "перешкодою" для її можливості експортувати власне зерно та добрива.

Варто зазначити, що експорт зерна з України впав на 26,6% до 32,9 млн тонн у 2022-2023 роках через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені вторгненням Росії.

Нагадаємо, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження "Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море" ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Наразі угода діє до 20 березня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2023 09:42