Гіперзвукові снаряди пристосують для захисту кораблів від дронів

09 СІЧНЯ 2019 11:24

Фахівці ВМС США провели випробування нових пострілів з високою початковою швидкістю польоту для стандартних корабельних знарядь Mk.45 калібру 127 міліметрів.

Як пише USNI News, випробування пострілів, які отримали позначення HVP (High Velocity Projectile, снаряд з високою початковою швидкістю), відбулися ще влітку 2018 року під час міжнародного навчання RIMPAC, проте відомо про це стало тільки зараз. Військові планують використовувати знаряддя Mk.45 з новими пострілами для боротьби з крилатими ракетами і безпілотними літальними апаратами.

В даний час для захисту кораблів від крилатих ракет і безпілотників ВМС США використовують кілька палубних зенітних систем, включаючи ракетні комплекси ESSM і RAM, а також артилерійські комплекси Phalanx CIWS. Боєприпаси для зенітних ракетних систем коштують досить дорого, що обмежує частоту їх використання, а артилерійські комплекси не підходять для перехоплення швидких повітряних цілей. Американські військові вважають, що артилерійські знаряддя з пострілами HVP дозволять ефективніше захищати кораблі від безпілотників і крилатих ракет на Близькому Сході.

Постріл HVP є високоенергетичний пороховий під-каліберний снаряд, діаметр якого можна доводити до потрібного калібру спеціальними піддонами. Як зазначає USNI News, спочатку снаряд для пострілу HVP розроблявся в рамках нині закритого проекту корабельного рельстрона. При стрільбі з рельстрона кінетичний снаряд повинен був літати з гіперзвукової швидкістю, тобто щонайменше в п'ять разів швидше за швидкість звуку.

Технічні подробиці про постріли HVP поки не розкриваються. Повідомляється тільки, що снаряди HVP є коректованими, завдяки чому їх можна буде використовувати для ураження повільних і швидких аеродинамічних цілей. Військові вважають, що при скорострільності 20 пострілів в хвилину знаряддя Mk.45 з новими пострілами стануть ефективними зенітними системами. Під час навчання RIMPAC влітку минулого року есмінець «Дьюї» типу «Арлі Берк» справив 20 пострілів новими снарядами. Випробування визнані успішними. Початкова швидкість снарядів при пострілі була  біля гіперзвуковою.

Розробка пострілів HVP ведеться з початку 2010-х років британською компанією BAE Systems. Відомо, що новий снаряд оснащений повертається оперенням, завдяки якому і здійснюється управління його польотом. За керування оперенням відповідає вбудована обчислювальна система, що здійснює наведення на ціль за координатами GPS. Вся електроніка в снаряді залита міцним компаундом, завдяки якому здатна витримувати колосальні перевантаження в момент пострілу.

Останні масштабні випробування корабельного рельстрона в США відбулися на полігоні «Дальгрен» в Вірджинії в липні 2017 року. Під час цих випробувань знаряддя вперше справило два постріли поспіль. Перевірки проходило знаряддя, що розробляється BAE Systems. Воно використовувало для стрільби металеві кінетичні (позбавлені вибухової речовини) снаряди масою 16 кілограмів. В кінці 2017 року розроблення корабельного рельстрона закрили через високу вартість та технічну складність знаряддя.

Технології, 09.01.2019 11:24