Глава ООН закликав всі країни відмовитися від гідрофторвуглеців, що руйнують озоновий шар планети

17 ВЕРЕСНЯ 2018 10:24

Скорочення «озонової діри» - один з успішних прикладів міжнародного співробітництва, повідомляє UN. Підписавши Монреальський протокол, країни домовилися скорочувати виробництво озоноруйнуючих речовин. З нагоди Міжнародного дня охорони озонового шару, який відзначався вчора – 16 вересня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав активніше скорочувати масштаби використання гідрофторвуглеців, які до того ж сприяють глобальному потеплінню.

«Коли було науково доведено, що хлорфторвуглеці та інші речовини викликають утворення діри в «озоновому шарі», що захищає все живе на Землі, світове співтовариство відмовилося від їх використання. Очікується, що завдяки цим глобальним зобов'язанням до середини сторіччя озоновий шар відновиться до рівня 1980 року», - йдеться в посланні глави ООН.

Він додав, що ця робота ще не закінчена. Адже так звана Кігалійская поправка до Монреальського протоколу, що стосується гідрофторуглеродов – газів, що викликають сильне потепління клімату і як і раніше використовуються в системах охолодження, вступає в силу лише 1 січня 2019 року. Поки цей новий документ ратифікували лише 46 країн. Глава ООН закликав всі інші країни приєднатися до цієї угоди.

«Я розраховую на те, що країни розкажуть про свої значні успіхи в здійсненні Кігалійской поправки на саміті з питань клімату, який буде проведено у вересні 2019 року», - додав Антоніу Гутерріш.

Генеральний секретар нагадав, що 2018 рік став найтеплішим за всю історію спостережень і закликав домагатися виконання Монреальського протоколу, спрямованого на захист озонового шару.

Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, був підписаний 16 вересня 1987 року. Він, зокрема, забороняє виробництво і продаж небезпечних речовин, що виснажують озоновий шар. В рамках Монреальського протоколу вже вдалося заборонити виробництво і споживання понад 100 видів хімікатів. Багато з цих речовин сприяють глобальному потеплінню.

Озон захищає землю від ультрафіолетового випромінювання, що є основною причиною меланоми та інших ракових захворювань шкіри. У ЮНЕП вважають, що належна реалізація Монреальського протоколу допоможе запобігти 2 мільйони випадків раку шкіри до 2030 року, а також внесе важливий вклад в охорону дикої природи і в розвиток сільського господарства.

Експерти відзначають, що виведення з ужитку речовин які руйнують озон допомагає також і в боротьбі зі зміною клімату, оскільки багато хімічних речовин, контрольовані договором, були визнані також джерелами глобального потепління.

Світ, 17.09.2018 10:24