Глава ООН: зміна клімату може вийти з-під контролю

06 ВЕРЕСНЯ 2018 11:19

Боротьба з глобальним потеплінням набирає обертів, проте вживаються зусиль недостатньо. Зміна клімату може вийти з-під контролю, що обернеться важкими наслідками для економіки, миру і безпеки. Про це попередив Генеральний секретар ООН, зазначивши, що тільки в минулому році стихійні лиха обернулися економічними втратами у розмірі 320 мільярдів доларів США.

«У минулому році катастрофи, пов'язані зі зміною клімату, привели до загибелі тисяч людей і економічним збитком в розмірі 320 мільярдів доларів США. Цього року сталася жахлива повінь в індійському штаті Керала, дикі лісові пожежі в Каліфорнії і Канаді, різке потепління в Арктиці... », - заявив Генеральний секретар, виступаючи в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на презентації доповіді з питань клімату, який був підготовлений комісією по економіці в умовах зміни клімату.

За словами глави ООН, підсумки чотирирічної діяльності цієї Комісії ще раз підтвердили, наскільки взаємопов'язані економічне процвітання, сталий розвиток і зміна клімату.

«Комісія показала, що дії, спрямовані на боротьбу зі зміною клімату та на досягнення соціально-економічного прогресу, взаємопов'язані», - підкреслив Антоніу Гутерріш. Він сказав, що від наслідків глобального потепління страждають, в першу чергу, найбідніші верстви населення. Саме вони, за його словами, стають найпершими жертвами ураганів, повеней і підйому рівня моря. З кожним роком число таких стихійних лих зростає.

Відзначивши, що за 19 останніх років 18 були найспекотнішими за всю історію спостережень, глава ООН додав, що всі ці роки стрімко росли викиди парникових газів в атмосферу. Сьогодні, як зазначив глава ООН, все менше часу залишається для того, щоб утримати середній глобальний ріст температури на більш низькому рівні, ніж 2 градуси і якомога ближче до рівня 1,5 градуса.

Попередивши, що зміна клімату цілком може вийти з-під контролю, що обернеться важкими наслідками для економіки, миру і безпеки країн, глава ООН закликав не втрачати часу і більш активно діяти.

Генеральний секретар ООН закликав лідерів усього світу взяти на озброєння рекомендації нової доповіді з тим, щоб активізувати дії по реалізації Паризької угоди. Антоніу Гутерріш нагадав, що наступного тижня в Каліфорнії відбудеться Всесвітній саміт з питань зміни клімату. Незабаром після цього в Нью-Йорку буде проведена зустріч «Одна планета». На грудень цього року в рамках щорічної конференції ООН з клімату заплановані переговори в Катовіце, Польща.

«Дуже важливо активізувати діяльність на цьому напрямку перед найважливішою зустріччю учасників Паризького угоди в 2020 році. З цією метою я скличу саміт з питань клімату в вересні наступного року», - повідомив сьогодні глава ООН.

Суспільство, 06.09.2018 11:19