Гуманітарна ситуація в сирійському місті Ракка залишається вкрай важкою

18 КВІТНЯ 2018 13:38

Щотижня в сирійському місті Ракка 50 осіб підриваються на мінах і інших боєприпасах, які не вибухнули. З приходом весни діти вийдуть на вулиці грати і число жертв буде рости.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

70 - 80 відсотків усіх будівель всередині цього сирійського міста пошкоджені або зруйновані.   

Про це членам Ради Безпеки ООН доповів заступник Генерального секретаря з гуманітарних питань Марк Локок. Він нагадав про важку гуманітарну ситуацію і в інших районах Сирії.  

Сьогодні Рада Безпеки ООН на прохання Росії провела засідання, присвячене ситуації в сирійському місті Ракка і в таборі біженців Рукбан. Це табір знаходиться на кордоні з Йорданією, закритою з літа 2016 року.  

«Сьогодні нас попросили надати інформацію про гуманітарну ситуацію в місті Ракка і таборі Рубкан. Нас попросили також доповісти про гуманітарну ситуацію в Сирії в цілому і, зокрема, у Східній Гуті, Ідліб і Афрін», - уточнив заступник Генерального секретаря ООН.  

Марк Локок нагадав, що в жовтні минулого року була завершена військова операція зі звільнення сирійського міста Ракка від бойовиків ІДІЛ. Після цього в місто повернулося близько 100 тисяч чоловік.  

1 квітня в Ракку побувала Місія ООН, яка провела оцінку ситуації. Було встановлено, що в місті вдалося відновити роботу 37 хлібопекарень. Проте нинішнє становище залишається важким. Ракка всіяна боєприпасами, які не вибухнули, пошкоджені основні об'єкти інфраструктури.   

Близько 95 відсотків всіх жителів міста страждають від нестачі продовольства. Багато позбавлені води і електрики. Сьогодні в місті працюють гуманітарні організації, які намагаються налагодити роботу основних комунальних служб.  

Говорячи про становище в таборі Рубкан, представник ООН відзначив, що там знайшли притулок близько 50 тисяч чоловік, але вони виявилися відрізаними від гуманітарної допомоги. Останній раз допомога з

Йорданії надійшла туди ще на початку січня. Нещодавно Дамаск дав дозвіл на доставку в табір гуманітарних вантажів на вантажівках ООН, проте з міркувань безпеки машини не можуть під'їхати до табору ближче, ніж на 10 кілометрів.  

«Населення в цих двох пунктах становить всього один відсоток від усього населення Сирії, що потребує гуманітарної допомоги. Природно, їх потреби не менш важливі, ніж потреби інших 99 відсотків», - сказав заступник Генерального секретаря.  

Він повідомив членам Ради Безпеки ООН, що місто Дума та інші населені райони в Східній Гуті зараз знаходяться під контролем сирійського уряду. Решта жителів, які роками жили в облозі, потребують термінової допомоги. Сьогодні дуже важливо отримати до них доступ.   

Паралельно гуманітарні установи ООН нарощують операцію з надання допомоги 155 тисячам переміщених осіб зі Східної Гути. Всі вони потребують продуктів харчування, води і тимчасового притулку.  

Представник ООН нагадав, що 24 -25 квітня в Брюсселі пройде конференція по Сирії і висловив надію, що донори відгукнуться на заклик про допомогу.  

Раніше в ООН заявляли, що в ході військової операції зі звільнення сирійського міста Ракка від бойовиків ІДІЛ відбуваються серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права.   

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн висловлював стурбованість тим, що сили коаліції безладно бомблять Ракку.   

У період з 1 по 29 серпня вони завдали понад тисячу авіаударів по місту і його околицях.

 

Світ, 18.04.2018 13:38