Фото ілюстративне зі соцмереж

Хроніки "бавовни". Де у росіян горіло й вибухало цього тижня

Ледь не щодня різним регіонам Російської Федерації доводиться жити у відносно нових для них "бавовняних" реаліях. Місцеві мешканці вже поступово звикають до атак дронів і пожеж на різних територіях.

Про те, де найбільше "запекло" рашистів, — у тижневому огляді (05.02.2024 — 11.02.2024) від TrueUA.

Іжевська область

У середу, 7 лютого, ввечері Іжевськ почув потужні вибухи, після яких спалахнула масштабна пожежа. Неспокій надходив із району військового полігону — там розташований Воткінський машинобудівний завод, де виробляють нафтогазове обладнання, верстати та військову техніку. На місці події виникла масштабна пожежа.

У російському міністерстві надзвичайних ситуацій одразу у звичному для себе стилі намагалися заспокоїти, що начебто причиною займання, яке супроводжував потужний гул, стали "технічні роботи".

Згодом Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки, уточнило, що на цьому заводі виробляють декілька видів балістичних ракет, зокрема, "Іскандер", який російська армія використовує під час атак по Україні. Однією з версій вибуху називали помилку робітників, проте згодом ЗМІ повідомили, що це сталося через "планові випробування" ракетних двигунів.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

"Малоймовірно, що до вибуху були причетні українські безпілотні літальні апарати з огляду на відстань до України у 1 200 кілометрів. Що більше, про подібні атаки в цьому районі не повідомлялося", — написали британські розвідники.

За даними розвідки, це як мінімум п'ятий незрозумілий вибух військово-промислового підприємства за останні чотири місяці. Попередні вибухи відбувалися на таких підприємствах: Кам'янський хімічний завод у Ростові 15 січня 2024 року; Челябінський танковий завод 26 листопада 2023 року та порохові заводи та заводи боєприпасів у Котовську 10 листопада 2023 року та Солікамську 31 жовтня 2023 року.

"Існує реальна ймовірність того, що вибух стався через недбале поводження та зберігання легколетких, горючих та вибухонебезпечних матеріалів. Крім того, політичний тиск з боку вищого керівництва з метою збільшення обсягів виробництва військової промисловості для підтримки війни в Україні, ймовірно, призвело до цілодобового виробництва та втоми персоналу. Зростання вимог до виробництва, швидше за все, призведе до збільшення кількості промислових аварій у майбутньому", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Бєлгородська область

Сусідній з Україною регіон, мабуть, є рекордсменом за кількістю "прильотів". Цей тиждень не став винятком для Бєлгородської області. В середу, 7 лютого, в обласному центрі спалахнула пожежа на заводі ЖБК-1, що виготовляє будматеріали, але теж частково переведений на роботу для потреб оборонки.

Російські пабліки висунули версію, що снаряд нібито потрапив у котельню заводу та цех металовиробів. Водночас місцеві мешканці заявили, що боєприпас влучив у кабіну вантажівки, кількість постраждалих досі невідома.

До того ж у Telegram-каналах бєлгородці поскаржилися, що ударною хвилею у квартирах вибило вікна.

А ост російська влада інформацію про вибухи та пожежу на заводі прокоментувала дуже скромно: мовляв, усе збили, "всьо по плану".

Курська область

Невідомі безпілотними завітали сюди в ніч на п'ятницю, 9 лютого. Місцеві мешканці масово заявляли про вибухи в Курську. Гучно у місті було близько опівночі. Губернатор області Роман Старовойт заявив про роботу міністерства оборони Російської Федерації.

"Гучні звуки, які чути над Курськом і Курським районом — це робота Міністерства оборони РФ. Прошу зберігати спокій", — намагався заспокоїти він у своєму Тelegram-каналі.

Але оскільки російське міноборони ситуацію не прокоментувало, про заспокоєння не могло і йтися. Тим паче, що росіяни чули звуки, схожі на ті, які видають безпілотними під час нальотів.

Краснодарський край

Ільський нафтопереробний завод у Сіверському районі Краснодарського краю Російської Федерації добре знає той стан, коли дуже "пече". Черговий "вогник-вогник" стався там у ніч на п’ятницю, 9 лютого. Об'єкт атакував безпілотник.

За даними оперативного штабу Сіверського району, в районі 02:00 сталася пожежа на території Ільського нафтопереробного заводу. До 03:00 відкрите загоряння нібито ліквідували служби заводу. Але вогонь однозначно завдав серйозних збитків підприємству. До речі, Telegram-канал Shot підтвердив інформацію, що пожежа сталася через успішну атаку дрона.

Брянська область

Не обійшлося без тривожних годин і в цьому регіоні. Зокрема, в ніч на суботу, 10 лютого, на території Брянської області місцеві мешканці почули звуки вибухів. Там працювала протиповітряна оборона. Міністерство оборони Росії "розродилося" повідомленням, що над територією Брянської області чергові засоби ППО нібито перехопили та знищили три безпілотні літальні апарати.

На тижні, що минає, для Брянської області це неодноразова акція. У ніч на понеділок, 5 лютого, невідомі дрони теж атакували цю територію.

А в місті Клинці Брянської області час від часу спалахують масштабні пожежі на нафтобазі. Цього тижня "пропущених" не було. Мабуть, безпілотники залишили "роботу" для Клинців на наступні дні лютого.

Орловська область

Літальні апарати без пілотів часом відвідують і цей регіон. Цього тижня теж настала черга його потурбувати. Сталося це в ніч на п’ятницю, 9 лютого.

Губернатор Орловської області Андрій Кличков у своєму Telegram-каналі повідомив, що чотири дрони намагалися атакувати об'єкти паливно-енергетичного комплексу регіону, в результаті ніхто не постраждав. Але вибухи місцеві мешканці, як і в інших регіонах, теж чули.

Москва

Однак не безпілотниками єдиними. У Росії час від часу з тих чи інших причин стаються масштабні пожежі й інші надзвичайні ситуації.

У п’ятницю, 9 лютого, Telegram-канали показали, як у столиці Росії горів дах житлового шестиповерхового будинку на Ленінградському проспекті в районі метро "Аеропорт". Загорянню надали третій ранг складності з п'яти. Мешканців евакуювали.

У міністерстві надзвичайних ситуацій РФ заявили, що площа займання складала 4 000 квадратних метрів.

"У Москві площа пожежі збільшилася до 4 000 квадратних метрів. На місці проводиться евакуація мешканців. До ліквідації пожежі залучено понад 130 фахівців і 41 одиницю техніки, направлено два вертольоти Ка-32 Московського авіаційного центру", — зазначали тоді у відомстві.

До гасіння пожежі довелося залучити гелікоптер "Ка-32". В місті обмежили рух прилеглими вулицями. Також стало відомо про обвалення горища будинку, що палав.

Тольятті Самарської області

Там масштабна пожежа виникла вночі в неділю, 11 лютого. Загоряння сталося в готельному комплексі "Жара Beach Resort & Spa" на площі у 800 квадратних метрів. На місці працювали 105 пожежників і 29 одиниць техніки.

З будівлі евакуювали 20 осіб — усі вони були учасниками фестивалю "Жигулівська миля". Зокрема,  до приїзду пожежників ще 12 осіб самостійно вибралися з готелю. Попередньо, внаслідок пожежі постраждали двоє людей.

Також, згідно з інформацією російських ЗМІ, загоряння сталося на території ресторану "Небо", який входить до готельного комплексу. Вогонь спалахнув у кальянній. Попередня причина — коротке замикання.

Падіння гвинтокрила на півночі Карелії

У понеділок, 5 лютого, гелікоптер Мі-8, який належить міністерству надзвичайних ситуацій Росії, впав в озеро на півночі Карелії. На борту перебували три члени екіпажу.

"Уламки гелікоптера Мі-8 виявлені за 11 кілометрів від берега. Глибина озера в місці виявлення — від 40 до 50 метрів", — повідомили в Міністерстві надзвичайних ситуацій Росії.

Рятувальники на снігоходах і суднах на повітряній подушці обстежили акваторію Онезького озера в районі населеного пункту Дерев'яне Пріонезького району. До робіт залучили 33 одиниці техніки та понад 140 осіб. Серед них — водолази центру рятувальних операцій особливого ризику з допуском занурення до 60 метрів. Для робіт під водою застосували телекерований апарат "Фалькон", який може занурюватися на глибину до 300 метрів.

У міністерстві надзвичайних ситуацій Росії додали, що гелікоптером Мі-8 керував досвідчений екіпаж із тисячами годин нальоту.

"За час роботи екіпаж неодноразово залучався до пошуку та порятунку людей у лісових масивах і водній акваторії, гасіння природних та техногенних пожеж", — наголосили у відомстві.

До цього російський вертоліт Мі-8 доставив рятувальників зі Санкт-Петербурга на міжнародну науково-практичну конференцію "Росийский лëд-2024". А повертаючись назад, сам провалився під лід на Онезькому озері в Карелії.

І бонусом до нашого матеріалу — інші випадки знищення російських об'єктів і військової техніки на території Росії від українського військового, блогера, журналіста, полковника Збройних сил України Анатолія Штефана ("Штірліца").

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 11.02.2024 18:00