Фото з соцмереж

Усьому причина — "правки Лозового"? Хто допомагає фігурантам найгучніших корупційних справ уникати відповідальності

19 ЖОВТНЯ 2023 16:06

Боротьба з корупцією в Україні, а точніше її імітація стає все більше очевидною. В той час як активісти вбачають причину всіх проблем та провалів у так званих "правках Лозового", антикорупційним органам вдається виводити з-під реальної відповідальності фігурантів багатомільйонних справ.

Так, до прикладу, в одній із публікацій на сайті УП голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що саме "правки Лозового" дозволяють закривати корупційні справи за строками давності.

Відомо, що скандальні правки були ухвалені ще коаліцією при Порошенку у 2017-му. Після приходу нової влади їх частково скасували, але вже цього року Верховний Суд таки визначив як їх можна застосовувати й почав активно використовувати лазівку. Найцікавіше те, що рішення ухвалювали саме судді, які пройшли перевірку на доброчесність в антикорупційних активістів.


Довідка: 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу, з поправками депутата від "Радикальної партії" Андрія Лозового. Ці правки передбачають те, що всі процесуальні рішення, які тою чи іншою мірою обмежують права громадян, мають погоджувати у процесуального керівника й у слідчого судді, який ці клопотання розглядає. Крім того, правки зменшують строки розслідування до трьох чи шести місяців. Деякі депутати і юристи заявляли, що поправки Лозового дозволять уникнути покарання колишнім членам колишньої "Партії регіонів".


Так, 9 жовтня через "правки Лозового" ВАКС закрив перший епізод справи проти топ-менеджерів ДТЕК, відомої як "Роттердам+", а минулого тижня завернув кримінальне провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена Вадима Альперіна у зловживаннях на митниці, а також створенні бізнесменом злочинної організації. Зокрема, сторона захисту подала клопотання про закриття справи й застосування скандальних "правок Лозового", адже строки розслідування нібито продовжував не уповноважений суб’єкт.

Антикорупціонери наголошують, що "правки Лозового" у справі Ігоря Коломойського про привласнення 9,2 мільярда гривень "ПриватБанку" можуть допомогти й олігарху вийти "сухим із води".

Та, якщо зануритися глибше, стає зрозуміло, що причина не в "правках Лозового", а у тому, що реальну проблему створює імітація роботи антикорупційних органів, що активісти не виносять на поверхню.

Приміром, без усяких "правок Лозового" САП, НАБУ та ВАКС вивели з-під реальної відповідальності екс-міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського та всіх його поплічників з історії про найбільший в державі хабар шість мільйонів гривень. За ґратами, як не дивно, ніхто не опинився, а сам Злочевський сплатив аж 68 тисяч гривень штрафу. Щобільше — ВАКС засекретив судове рішення.

Нагадаємо, наприкінці вересня поточного року народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №10100, який передбачає скасування строків давності для притягнення до відповідальності за корупційні злочини під час війни, а також скасування так званих "правок Лозового".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.10.2023 16:06