ВАКС виніс вирок екс-міністру Злочевському: він пропонував $6 млн керівникам САП та НАБУ

У вівторок, 1 серпня, колегія суддів затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і колишнім міністром екології та природних ресурсів Миколою Злочевським. Вищий антикорупційний суд призначив колишньому урядовцю узгоджене основне покарання у вигляді штрафу розміром чотири тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Facebook.

Як зазначають у САП, прокурор врахував беззаперечне визнання екс-міністром своєї винуватості в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, відсутність матеріальної шкоди, заподіяної вчиненням інкримінованого правопорушення, а також наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидшого судового провадження, яке забезпечить повне, своєчасне й невідворотне покарання особі.

"Крім того, за результатами співпраці з прокурорами САП обвинувачений сплатив 500 мільйонів гривень на допомогу Збройним силам України для проекту "Армія дронів". Також він надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 мільйонів гривень", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про справу Злочевського

У липні 2020 року екс-міністру екології та природних ресурсів Миколі Злочевському оголосили підозру в організації надання хабаря розміром шість мільйонів доларів керівникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України. Злочевський обіймав посаду міністра в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генеральна прокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

У серпні 2020 року суд заочно обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У жовтні 2021 року в САП заявили про завершення слідства стосовно Злочевського.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд обрав заочне тримання під вартою для екс-керівника Національного банку України Кирила Шевченка, який підозрюється в організації злочинної схеми заволодіння коштами банку в особливо великих розмірах. Офіс генпрокурора спрямував запит на екстрадицію колишнього очільника Нацбанку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.08.2023 23:47