Фото: Економічна правда

НАБУ та САП передали до суду справу про найбільший задокументований хабар в історії України

Справу щодо колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та його радника Олега Бахматюка скерували до суду. Їх обвинувачують в отриманні найбільшого в історії України хабаря — 21 млн євро та 5,5 млн доларів США.

Про це повідомляють у прес-службі Національного антикорупційного бюро.

Колишнього голову ДФС звинувачують в отриманні неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ в інтересах компаній аграрного холдингу. Розслідування розпочалося ще у 2017 році.

"Але через те, що сплата хабаря відбувалася шляхом перерахування коштів між компаніями-нерезидентами з використанням рахунків в закордонних банківських установах, вона потребувала часу та комунікації з компетентними органами інших країн", — пояснюють правоохоронці.

За час розслідування задля збору доказів за кордоном було надіслано понад 10 запитів про міжнародну правову допомогу до чотирьох юрисдикцій (Латвійська Республіка, Швейцарська Конфедерація, Британські Віргінські Острови, Сполучені Штати Америки).

Дії Насірова кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України, а його радника — за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України. У жовтні 2022 року цим двом особам повідомили про підозру.

За якою схемою працювали?

Слідство встановило, що фігуранти отримали хабар в 5,5 мільйонів доларів США за забезпечення відшкодування понад 540 мільйонів гривень компаніям агрохолдингу в серпні 2015 року. А понад 21 мільйон євро вони отримали за відшкодування майже 2,7 мільярда ПДВ упродовж лютого 2015 — серпня 2016 років.

"Плату за послуги", яка в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, тодішній голова ДФС одержував на рахунок:

  • підконтрольної йому іноземної компанії;
  • компаній, підконтрольних його близькій особі й раднику;
  • іноземних компаній-"прокладок", залучених радником екс-посадовця.

Відправниками коштів, як встановили НАБУ і САП, були дві компанії-нерезиденти, підконтрольні власнику агрохолдингу. При цьому частину хабарів сформували безпосередньо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту.

"НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. Це, своєю чергою, призвело до судових позовів з боку таких товариств та стягнення ними з держбюджету, окрім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще щонайменше 2 млн грн пені", — додали в НАБУ.

Отримання хабаря Романом Насіровим та Олегом Бахматюком
Фото: НАБУ

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд заочно арештував власника агрохолдингу, якого підозрюють в наданні 722 млн грн неправомірної вигоди екс-голові ДФС України та його раднику. Йдеться про власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2023 11:13