Іран нарощує потужності зі збагачення урану

05 ЧЕРВНЯ 2018 20:00

У відповідь на демарш США Іран починає нарощує потужності зі збагачення урану. Центрифуги в ядерному центрі Натанз повинні бути приведені в дію протягом доби. Про це заявив керівник Організації з атомної енергії республіки Алі Акбар Салехі, передає TrueUA з посиланням на Al Jazeera.  

Офіційно Іран поки не виходить з ядерної угоди, як це зробила Америка за розпорядженням Дональда Трампа. Але в Тегерані запевняють, що хочуть підготувати ґрунт на випадок повного розриву угоди, досягнутої ще в 2015 році.  

Фактичне ж відновлення іранської ядерної програми серйозно турбує Ізраїль. Про це не втомлюється говорити Біньямін Нетаньяху. На цьому тижні прем'єр-міністр Ізраїлю здійснює турне по країнах Європи: в понеділок він провів переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель, а у вівторок прибув до Парижа для зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном.  

«Біньямін Нетаньяху заявляє, що триматися за ядерну угоду з Іраном більше немає сенсу, особливо після того, як з неї вийшли Сполучені Штати. На цьому тлі він має намір переконати європейських лідерів сфокусуватися на тому, яку загрозу несе Іран для світової спільноти», - відзначає кореспондент Euronews Анліз Борж.  

Довідка: Спільний всеосяжний план дій (СВПД) був узгоджений Тегераном і шістьма світовими державами (Великобританією, Німеччиною, Китаєм, Росією, США, Францією) в 2015 році і в січні 2016 року набув стадії реалізації.   

СВПД передбачає скасування санкцій, введених проти Ірану Радою Безпеки ООН, США і Євросоюзом. Натомість Ісламська Республіка зобов'язалася обмежити свою ядерну програму, поставивши її під міжнародний контроль.   

Президент США Дональд Трамп 8 травня оголосив про вихід Вашингтону з угоди.

 

Світ, 05.06.2018 20:00