Ірина Геращенко: Росія намагається впливати на президентські вибори в Грузії

28 ЖОВТНЯ 2018 09:31

У неділю, 28 жовтня, в Грузії відбуваються президентські вибори. Це останні всенародні, прямі вибори президента, наступного главу держави визначатиме вже парламент. Про це на сторінці в Facebook повідомила Перший заступник Голови ВРУ Ірина Геращенко, яка, разом з Андрієм Лопушанським, Георгієм Логвинським та іншими колегами, перебуває в Грузії в якості спостерігачів від Парламентської асамблеї ради Європи.

Геращенко зазначила, що на виборах також працюватимуть багато міжнародних спостерігачів, представники з місії ОБСЄ, ПА НАТО, Європарламенту.

Крім того, Перший заступник Голови ВРУ повідомила, що в електоральному списку на посаду президента Грузії претендують 25 кандидатів.

«Серед фаворитів називають колишнього міністра закордонних справ Саломе Зурабішвілі, кандидата від опозиції Грігола Вашадзе, кандидата від партії «Європейська Грузія» Давида Бакрадзе», – зазначила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови ВРУ зауважила, що повноваження Глави держави в Грузії були значно обмежені. «Нинішній парламент рік тому вніс зміни до Конституції і посилив функції уряду. Новообраний президент матиме представницький мандат і залишиться Верховним головнокомандувачем», – підкреслила Ірина Геращенко.

Крім того, український парламентарій наголосила на тому, що до цих перегонів велика увага, в тому числі, міжнародних спостерігачів.

«В країні традиційно сильні протестні настрої і незадоволення правлячою партією, опозиція – активна і зубаста. Російська Федерація традиційно намагається впливати на результати виборів через лояльних кандидатів. Європейські інституції і міжнародні партнери уважно слідкують за реформами, змінами і настроями в Грузії. В тому числі нюансами, що стосуються зовнішньої політики», – відзначила Геращенко.

За її словами, на виборах кандидати активно розігрують тему корупції і геополітичну битву Москви і Заходу. «Експерти активно закидають деяким кандидатам готовність підігрувати Москві і певні давні зв’язки з Росією», – наголосила Геращенко.

Український політик також зустрілася з багатьма друзями з Європарламенту і міжпарламентських асамблей, які працюють в ці дні спостерігачами в Грузії. «Від спостерігачів до кандидатів і їх штабів є багато запитань: як РФ впливала на ці вибори, як будуть будуватися стосунки з я Росією після виборів, є запитання про Саакашвілі і чи буде він амністований після виборів?», – резюмувала Ірина Геращенко.

Політика, 28.10.2018 09:31