Італія: політична криза поглиблюється

11 СЕРПНЯ 2019 23:32

В Італії загострюється урядова криза після того, як лідер партії «Ліга» та віце-прем'єр країни Маттео Сальвини закликав у четвер до проведення позачергових парламентських виборів.

У зв'язку з цією ситуацією голова італійського Сенату Марія Елізабетта Казеллаті призначила на понеділок конференцію керівників партійних груп у верхній палаті парламенту, де буде розглянуто питання про недовіру прем'єр-міністру, повідомляє Euro News.

Тим часом, голова палати депутатів Роберто Фіко, член «Руху 5 зірок», з яким у «Ліги» виникли розбіжності, заявив, що у Сальвини за законом немає повноважень розпускати парламент.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, якому «Ліга» висловила недовіру, також зажадав у Сальвини «обґрунтування» своїх дій, які спровокували в країні політичну кризу.

Для того, щоб в останні вихідні жовтня виборці могли проголосувати, обидві палати парламенту повинні бути розпущені не пізніше двадцять сьомого серпня. Це викликає серйозне занепокоєння у президента Італії Серджіо Матарелли, оскільки в таких обставинах уряд може не встигнути прийняти закон про бюджет, який до 15 жовтня очікують в Брюсселі.

Зі свого боку, колишній прем'єр-міністр країни Маттео Ренці виступив проти проведення дострокових виборів в найближчі місяці і запропонував створити інституційний уряд.

Маттео Сальвини покладається на результати опитувань, згідно з якими «Ліга» зараз користується великою підтримкою виборців і в разі нових виборів зможе сформувати нову коаліцію правих сил.

На думку спостерігачів, такий розвиток подій може призвести до ще більшої конфронтації Риму з Брюсселем.

Політика, 11.08.2019 23:32