Ізраїль відмовив у в'їзді американським конгресвумен-мусульманкам

16 СЕРПНЯ 2019 09:57

Ізраїль заборонив в'їзд в країну двом членам конгресу США від Демократичної партії. Йдеться про Ільхан Омар і Рашиде Тлаіб - обидві мусульманки і обидві активно критикують політику Ізраїлю щодо палестинців.

В єврейську державу вони хотіли потрапити для того, щоб відвідати окуповані території на Західному березі річки Йордан і Східний Єрусалим.

Проте влада Ізраїлю цьому противилися, спровокувавши тим самим міжнародний скандал і попутно підігрів розбіжності між американськими демократами і республіканцями, повідомляє Al Jazeera.

Керівництво Демократичної партії США висловило обурення, заявивши, що подібні заборони демонструють політичну слабкість єврейської держави.

«Відмова Ізраїлю дозволити в'їзд конгресвумен Тлаіб і Омар є ознакою слабкості і принижує гідність великої держави Ізраїль», - сказала спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

А ось президент Дональд Трамп, навпаки, дії Ізраїлю підтримав. Він зазначив, що рішення не пускати зазначених конгресвумен в країну - правильне, оскільки вони нібито «ненавидять єврейський народ».

Ільхан Омар і Рашида Тлаіб - перші і поки єдині мусульманки, обрані в конгрес США. Вони неодноразово в своїх виступах говорили про вплив «єврейського лобі» на політику Сполучених Штатів і відкрито закликали до бойкоту Ізраїлю. Саме на цій підставі і було відмовлено у в'їзді.

«Ізраїль як активна і вільна демократія відкрита до будь-якої критики за одним винятком. За законом, заборонено в'їзд в країну людей, які закликають до бойкоту Ізраїлю. Так само роблять і інші демократії, що забороняють в'їзд осіб, здатних їм нашкодити, в тому числі і США», - заявив з цього приводу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Світ, 16.08.2019 09:57