Фото: NEWSru.co.il

Ізраїль збив майже усі ракети Ірану під час масованої атаки: у CNN назвали причину успіху

Практично всі ракети та ударні безпілотники, якими Іран атакував Ізраїль під час масштабної атаки у ніч на 14 квітня, були перехоплені та не досягли своїх цілей. З цього можна зробити висновок, що Ізраїль та його союзники володіють потужною та багаторівневою протиракетною обороною у регіоні.

Видання CNN проаналізувало, як Ізраїлю вдалося досягнути такого успіху під час безпрецедентної атаки Ірану.

Більшість із понад 300 іранських боєприпасів, левова частка з яких, як передбачається, були випущені з території Ірану під час п'ятигодинної атаки, були перехоплені до того, як вони досягли Ізраїлю, на відстані понад 1100 миль (1770 кілометрів) від місця їхнього запуску.

Ізраїльські військові заявили в неділю, що "99%" випущених Іраном снарядів було перехоплено Ізраїлем та його партнерами, і лише "невелика кількість" балістичних ракет досягла Ізраїлю. Загалом у суботу Іран запустив на Ізраїль близько 170 безпілотників, понад 30 крилатих ракет і понад 120 балістичних ракет, повідомили військові.

У недільній телефонній розмові президент США Джо Байден повідомив прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, що це є перемогою Ізраїлю, оскільки нічого цінного не постраждало, повідомив CNN високопосадовець адміністрації США. Офіційні особи США заявили, що понад 70 дронів і три балістичні ракети були перехоплені кораблями та військовими літаками ВМС США, не уточнивши, які засоби захисту використовувалися для збивання снарядів.

ВМС США збили щонайменше три балістичні ракети за допомогою системи протиракетної оборони Aegis на борту двох есмінців із керованими ракетами у східному Середземномор'ї, повідомили офіційні особи кореспонденту CNN Орену Ліберману в Пентагоні.

Американські військові літаки також збили іранські ракети, повідомив Ліберман. Місце дії цих американських літаків не встановлено, але в межах досяжності регіону перебувають авіаносці ВМС США та літаки наземного базування.

Байден заявив у своїй заяві, що США добре підготовлені, щоб допомогти захистити Ізраїль від нападу Ірану.

"Щоб підтримати оборону Ізраїлю, американські військові протягом минулого тижня перекинули в регіон літаки та есмінці протиракетної оборони. Завдяки цьому розгортанню і винятковій майстерності наших військовослужбовців ми допомогли Ізраїлю знищити майже всі безпілотники та ракети, що наближаються", — сказав Байден.

Велика Британія заявила, що також готова втрутитися, використовуючи літаки Королівських ВПС у регіоні.

"Ці британські літаки перехоплюватимуть будь-які повітряні атаки в межах досяжності наших чинних завдань, якщо це буде потрібно", — йдеться у заяві міністерства оборони.

Представник ізраїльських військових також заявив, що Франція брала участь у блокуванні іранських атак.

"Ми тісно співпрацюємо зі США, Великою Британією та Францією, які діяли сьогодні ввечері. Це партнерство завжди було тісним, але сьогодні ввечері воно виявилося незвичайним чином", — сказав представник.

Тим часом Ізраїль використовує цілу низку систем для блокування атак від балістичних ракет з траєкторіями, що підіймають їх над атмосферою, до крилатих ракет і ракет, що низько летять.

Ізраїльська система "Залізний купол" часто з'являлася у заголовках газет з того часу, як країна розпочала військовий наступ у Секторі Гази у відповідь на напади ХАМАС на територію Ізраїлю 7 жовтня, які спровокували нинішні бойові дії в регіоні.

За даними Організації протиракетної оборони країни (IMDO), "Залізний купол" є нижнім рівнем протиракетної оборони Ізраїлю. В Ізраїлі є як мінімум 10 батарей "Залізний купол", кожна з яких оснащена радаром, який виявляє ракети, а потім використовує систему командування і контролю, яка швидко обчислює, чи снаряд, що наближається, становить загрозу або може він вразити ненаселену територію. Якщо ракета справді становить загрозу, "Залізний купол" запускає ракети із землі, щоб знищити її у повітрі.

За даними IMDO, наступною сходинкою в системі протиракетної оборони є "Проща Давида", яка захищає від загроз ближнього та середнього радіуса дії. "Проща Давида", спільний проект ізраїльської системи вдосконаленого захисту Rafael та американського оборонного гіганта Raytheon, використовує кінетичні перехоплювачі Stunner та SkyCeptor для ураження цілей на відстані 186 миль. 

Над "Прощею Давида" розташовані ізраїльські системи Arrow 2 та Arrow 3, розроблені спільно зі Сполученими Штатами. За даними CSIS, Arrow 2 використовує осколкові боєголовки для знищення балістичних ракет, що наближаються, на їх кінцевій стадії — коли вони наближаються до своїх цілей — у верхніх шарах атмосфери. За даними Альянсу із захисту протиракетної оборони, Arrow 2 має дальність дії 56 миль та максимальну висоту 32 милі, які назвали Arrow 2 модернізацією американських систем протиракетної оборони Patriot, які Ізраїль колись використовував у цій ролі.

Тим часом Arrow 3 використовує технологію "удар-на-знищення" для перехоплення балістичних ракет у космосі, що наближаються, перш ніж вони знову увійдуть в атмосферу на шляху до цілі.

За повідомленнями ЗМІ, Ізраїль також має сучасні винищувачі, у тому числі літаки-невидимки F-35I, які він раніше використовував для збивання дронів і крилатих ракет.

Балістичні ракети, які досягли Ізраїлю, впали на авіабазу Нетавим на півдні Ізраїлю, заявив військовий представник країни, додавши, що вони завдали лише незначних структурних пошкоджень. База функціонувала та продовжувала свою діяльність після нападу, а літаки продовжували використовувати базу, додав він. На фотографіях, опублікованих ВПС Ізраїлю рано-вранці в неділю, видно, як винищувачі F-35 і F-15 повертаються на свої бази в Ізраїлі після того, що було названо успішними "перехопленнями" та "місіями повітряної оборони".

Представник додав, що частина зброї, випущеної Ізраїлем, була випущена з Іраку та Ємену.

Атака Ірану на Ізраїль: що відомо

Увечері в суботу, 13 квітня, Іран запустив по території Ізраїлю сотні безпілотників у відповідь на ракетний удар по іранському консульству в Дамаску.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль готовий до прямого нападу й відповість тим же. Ізраїльські військові ідентифікували вже понад 100 іранських дронів. Там також заявили про збиття балістичних ракет на підльоті до країни.

Times of Israel з посиланням на "12 канал" повідомив, що Ізраїль також почав перехоплювати іранські безпілотники над Йорданією та Сирією. За даними ABC News, Іран міг запустити близько 150 ракет — 80 штук у першому запуску і близько 70 — у другому

Генсек ООН Антоніу Гутерреш засудив напад Ірану на Ізраїль. Він закликав до негайного припинення бойових дій, висловивши глибоку тривогу щодо можливості руйнівної ескалації у всьому регіоні.

Своєю чергою США планують притягнути Іран до відповідальності. Також президент Джо Байден провів розмову з Нетаньягу на тлі ударів Ірану по Ізраїлю. Водночас Палата представників Сполучених Штатів Америки наступного тижня терміново розгляне проект закону із допомогою Ізраїлю через атаку Ірану.

Нагадаємо, про те, що Іран завдасть удару по Ізраїлю, повідомлялося ще кілька днів тому західними ЗМІ. Вказувалося про ракетну або дронову атаку на військові та урядові об'єкти в країні.

Згодом міністерство закордонних справ Німеччини звернулося до своїх громадян, які наразі перебувають в Ірані, та закликало їх негайно покинути країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.04.2024 22:46