Ізраїльтяни випробували протипожежні авіаційні капітошки

22 СІЧНЯ 2020 09:30

Ізраїльська компанія Elbit Systems в кінці 2019 роки провела випробування нового засобу пожежогасіння, за допомогою якого літаки зможуть гасити вогонь на землі з більшої висоти і в нічних умовах.

Як пише Flightglobal, випробувана розробка являє собою свого роду капітошки - тонкостінні пакетики, заповнені водою, піною або антипиреном.

Сьогодні для гасіння пожеж з повітря використовуються модифіковані вертольоти і літаки, оснащені ємностями для води. Така авіаційна техніка використовується для скидання води на полум'я.

При цьому скидання повинен проводитися з висоти, яка не перевищує 30-40 метрів. При скиданні з більшої висоти на масштабний вогнище частина води випарується в гарячому повітрі не досягнувши мети.

Через необхідність скидати воду на вогонь з невеликої висоти пожежогасіння за допомогою авіації в нічний час заборонено. Справа в тому, що льотчики можуть не помітити будь-якої високий об'єкт і зіткнутися з ним. При цьому використання приладів нічного бачення не завжди ефективно, оскільки пожежа на землі може давати засвічення приладів.

Elbti Systems розробила верстат, здатний виробляти капітошки в обсязі до 10 тон на годину.

Маса кожної капітошки, виконаної з біо-розчинного полімеру, складає 140 грамів.

Демонстраційні випробування нового засобу пожежогасіння проводилися за допомогою двох пожежних літаків AT-802F. Вони скинули в цілому 1,6 тони пластикових ємностей з водою.

Випробування показали, що при використанні капітошок висоту скидання можна збільшити до 150 метрів.

Новий засіб пожежогасіння можна використовувати на будь-якому літаку або вертольоті, оснащеним ємністю для води і системою її скидання.

Технології, 22.01.2020 09:30