Фото: Мінфін

Кабмін готує масштабні "чистки" посад у держорганах: скоротять майже 20 тисяч

Кабінет міністрів ухвалив рішення скоротити майже 20 тисяч вакантних штатних посад у системі державних органів. Реформи планують провести з 1 квітня. 

Про це заявив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев на зустрічі з дипломаткою з економічних питань посольства США Сарою Лонгбрейк, повідомляє Мінфін.

За його словами, уряд прийняв рішення з 1 квітня скоротити вакантні штатні посади в системі державних органів на 19,3 тисячі посад.

"Вакантні посади за системою оплати праці, що діяла у 2023 році та раніше, мали важливу роль для міністерств. Адже, коли в міністерствах була значна кількість вакансій, а фонд оплати праці рахувався за граничною чисельністю, це створювало передумови його економії та призводило до виплат більшої заробітної плати. Тому уряд виправив таку ситуацію", — пояснив посадовець. 

Єрмоличев підкреслив, що Мінфін також ініціював зміни підходів до умов оплати держслужбовців, адже розумів проблематику нерівних умов у цій системі.

"Проаналізувавши стан оплати праці в державних органах, ми побачили, що у деяких органів заохочуючі надбавки були необмежених розмірів або окремим працівникам необґрунтовано встановлено занадто великі надбавки. Наприклад, в одному зі структурних підрозділів ОДА у працівника відділу бухгалтерського обліку оклад становив 11 тисяч гривень, а надбавка — 620 %, заробітна плата цього працівника зростала автоматично у шість разів", — зазначив він.

Заступник міністра фінансів додав, що у 2024 році буде реалізована реформа оплати праці. Зокрема, уряд запровадить нову грейдову систему посадових окладів в органах державної влади.

Нагадаємо, 25 лютого під час форуму "Україна. Рік 2024" Президент Володимир Зеленський заявив, що не виключає скорочення управлінського апарату. Причина — дефіцит коштів на його фінансування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.03.2024 15:14