Канадці провели випробування першого в світі електрифікованого гідролітака

11 ГРУДНЯ 2019 09:30

Канадська авіакомпанія Harbour Air провела перші льотні випробування електрифікованого пасажирського гідролітака DHC-2 Beaver.

Як повідомляє Flightglobal, перший чотирихвилинного політ літака відбувся 10 грудня 2019 року на річці Фрейзер недалеко від Ванкувера і був визнаний повністю успішним. Випробуваний літальний апарат став першим в світі електричним пасажирським гідролітаком.

Гідролітак DHC-2 має 9,2 метра в довжину і розмах крила 14,6 метра. Він оснащений поплавковим шасі. Гідролітак здатний розвивати швидкість до 255 кілометрів на годину і виконувати польоти на відстань до 732 кілометрів. DHC-2 оснащений поршневим двигуном потужністю 450 кінських сил.

Конвертацією Beaver в електричний літак займалася австралійська компанія MagniX на замовлення Harbour Air.

У канадській компанії вважають, що завдяки такій конвертації їй вдасться знизити операційні витрати на літаки DHC-2, а також зробити свій авіапарк екологічніше. В цілому Harbour Air володіє 34 літаками DHC-2.

При переробці DHC-2 отримав літій-іонну батарею ємністю 200 кіловат-годину і електромотор Magni500 максимальною потужністю 559 кіловат.

У крейсерському режимі мотор здатний розвивати частоту обертання валу в 1900 оборотів в хвилину і видавати крутний момент близько 2,8 тисячі ньютон-метрів. Маса мотора становить 135 кілограм.

Згідно з проектом, повного заряду акумуляторної батареї електричного літака вистачить на 30 хвилин польоту. Крім того, вона зможе забезпечити ще 30 хвилин польоту в разі крайньої необхідності. Всі роботи по електрифікації DHC-2 були завершені в жовтні поточного року; з тих пір літак проходив наземні випробування.

Тепер, коли DHC-2 успішно здійснив перший політ, розробники проведуть повторну перевірку всіх його систем, а потім продовжать льотні випробування. Одночасно Harbour Air і MagniX займуться сертифікацією електричної версії DHC-2, завдяки якій канадська авіакомпанія зможе почати комерційну експлуатацію електрифікованих гідролітаків.

Технології, 11.12.2019 09:30