Картина Бенксі самознищилася після продажу на аукціоні за 1,1 млн. доларів США

06 ЖОВТНЯ 2018 14:41

Картина «Дівчинка з кулею» популярного британського андерграундного художника Бенксі «самознищилася» відразу після продажу за $ 1,1 млн на аукціоні Sotheby's в Лондоні.

Факт знищення картини підтвердив сам автор на своїй сторінці в Instagram.

«Йде, йде, пішла», - написав художник в коментарі до публікації.

За даними видання, відразу після того, як картина пішла з молотка за 860 тисяч фунтів (близько $ 1,1 млн), її почав знищувати вбудований художником в нижню частину рами подрібнювач паперу.

Судячи з оприлюднених знімків та відео, шредер порізав на дрібні смужки більше половини картини. Чи збирається новий власник оплатити потерпілий лот, поки невідомо.

У свою чергу глава департаменту сучасного мистецтва Sotheby's Алекс Бранчік зазначив, що знищення картини є свого роду новим твором Бенксі. Інцидент міг бути задуманий як ілюстрація швидкоплинності людських емоцій в епоху соціальних медіа.

«Ми були свідками мистецтва Бенксі. Ми не стикалися в минулому з подібною ситуацією... щоб картина раптом була розрізана на частини після досягнення на торгах майже рекордного результату для художника. Ми намагаємося з'ясувати, що це означає в контексті аукціону», - заявив Бранчік на прес-конференції після закінчення торгів.

У своїх роботах Бенксі часто піднімає тему соціальної нерівності і лицемірства влади. Графіті «Дівчинка з кулею», виконане на трафареті, було однією з його найвідоміших робіт. На ньому зображено дівчинку, яка відпускає в небо червону кулю.

Суспільство, 06.10.2018 14:41