Фото: соцмережі

Київ потрапив у зону небезпеки через спалах гепатиту А на Вінниччині

Через спалах гепатиту А у Вінницькій області Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки. Ризик поширеності цієї хвороби в столиці насамперед пов'язаний із міграцією населення між областями.

Про це повідомляє директор департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург. Зазначається, що оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки

"Спалах гепатиту А у Вінницькій області для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою", — йдеться у заяві. 

За словами директора департаменту, необхідно дуже уважно слідкувати за гігієною рук — ретельно мити їх перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування вбиральні, повернення з прогулянки, поїздок, перебування у громадському транспорті.

"Вода для пиття має бути бутильованою або кип'яченою, посуд — добре вимитим. Не можна пити з однієї склянки з іншою людиною, "пробувати" страви з її тарілки, використовувати одну ложку, виделку без попереднього миття", — йдеться в повідомленні.

Що таке вірусний гепатит А

Гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом. Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей та відпочинку – коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великим є ризик зараження при побутових контактах — у сім’ї та колективах.

Інкубаційний період хвороби триває від семи днів до 1,5 місяця. Як правило, вона починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, катаральні прояви, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 — 39°С. Такі прояви зберігаються від однієї до трьох діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в області печінки. Наступним етапом змінюється колір сечі на помітно темніший, а випорожнення навпаки — знебарвлюються. Також відмічається пожовтіння слизових оболонок та шкіри.

Нагадаємо, у Вінницькій області посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту через спалах гепатиту А. Під тимчасовою забороною ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.10.2023 18:23