Спалах гепатиту А у Вінниці. Джерело: antikor

Вірусний гепатит А на Вінниччині: хворих виявили ще в п'яти громадах області

На Вінниччині виявили нові випадки вірусного гепатиту А. Окрім Вінниці, хворих зареєстрували ще в п'яти громадах області.

Про це у Facebook повідомляє Департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА. Там зазначають, що кількість випадків захворювання на гепатит А збільшується. Пацієнти перебувають у інфекційних відділеннях медичних закладів громад, де виявили хворих. 

"Поодинокі випадки захворювання зареєстрували й у інших територіальних громадах Вінниччини. Захворювання на гепатит виявили у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині", — йдеться у повідомленні.

За інформацією департаменту ОВА, стан усіх хворих оцінюється як середнього ступеня важкості.

"Наразі найбільше пацієнтів з вірусним гепатитом А госпіталізовані у Клінічному центрі інфекційних хвороб: 89 з підтвердженим діагнозом та 12 — з підозрою. У міській клінічній лікарні перебуває один пацієнт із підтвердженим діагнозом та один з підозрою. У дитячій обласній інфекційній лікарні — 23 дитини, у яких підтвердили діагноз, та троє з підозрою", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про гепатит А

Це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і важкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А.

Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їдою, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутельовану воду варто обов’язково кип’ятити перед вживанням. Окрім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних і каналізаційних спорудах.

Нагадаємо, з понеділка, 30 жовтня, школярі Вінницької громади у онлайн-форматі повернуться на навчання з осінніх канікул. Через поширення захворюваності на гепатит А відповідне рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.10.2023 17:07