Стародавні археологічні знахідки. Джерело: Київська митниця

Київська митниця вилучила понад сто стародавніх археологічних знахідок (фото)

Київські митники стали на заваді незаконному переміщенню у двох міжнародних поштових відправленнях до Німеччини сотні археологічних предметів, які мають культурну й історичну цінність. Це стародавня метальна зброя, знаряддя праці та елементи одягу.

Про це повідомила прес-служба Київської митниці.

"Під час митного контролю міжнародних відправлень, одне з яких прямувало за кордон із Черкас, а інше з Ічні, що Чернігівщині, митники виявили 101 предмет з явними ознаками старовини. Предмети посадові особи митниці одразу скерували на експертизу до Національного музею історії України щодо встановлення належності їх до культурних цінностей", — йдеться в повідомленні.

Експерти ідентифікували, що серед виявленого митниками — 15 бронзових наконечників стріл від передскіфського до скіфського часів (VIII-V століття до нашої ери). До періоду ранньої та середньої бронзи (III — середина ІІ століття до нашої ери) належать чотири знаряддя праці — мідно-бронзові тесла. В давнину їх застосовували для видовбування корит, човнів-довбанок тощо.

Там також були 54 бронзові ремінні пряжки та їх фрагменти, віднесено до черняхівської культури (III — початок V століття), дев’ять залізних наконечників стріл, віднесених до салтівської культури (V-X століття). 16 інших предметів експерти визначили як залізні ножі доби Русі (X-XIII століття).

"Предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце — у Музейному фонді України. Культурні й історичні цінності вилучено", — зазначили в Київській митниці.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що в онлайн-колекціях Ермітажу та Державного історичного музею Росії виявили 110 тисяч археологічних знахідок. Їх у різні часи незаконно вивезли з території сучасної України. Здебільшого ці пам’ятки вивозили до Росії до проголошення незалежності України, більшість артефактів — це частини давньої кераміки, знарядь праці тощо. Проте серед них є і "справжні неоціненні коштовності з золота та дорогоцінних каменів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.10.2023 16:59